“1. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz Ve Ustalarımız Sempozyumu” Başladı
Karatay Termal Tatil Köyü’nde düzenlenen sempozyuma geleneksel sanatlar alanlarında birbirinden önemli yerli ve yabancı akademisyenler ve sanatçılar katıldı. 3 gün sürecek sempozyum, protokol konuşmalarıyla başladı. Törende konuşan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, program boyunca 8 oturumda 34 bildirinin sunulacağını aktardı. Doç. Dr. Baysal, “Zor ve sıkıntılı dönemler yaşanan bu günlerde yeniden birlikte olabilmenin, geleneği ve geleceği aynı ortamda buluşturabilmelerinin heyecanını yaşıyoruz. Bu program ile usta ile çırağın, hoca ile talebenin, akademi ile atölyenin yani eski tabirle mektepliyle alaylının bir arada olmasını arzu ettik. Bu program süresince ömrünü bu alana vakfetmiş hocalarımızın bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak, en büyük kazançlarımızdan biri olacaktır” dedi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dicle Aydın, “Gelenekler, geçmiş ile bağımızı kuran, geleceğe rehber olan değerlerdir. Geleneği devralmak, kıymetini bilmek, ustalarla, eğitimle, bilimle geleceğe aktarmak en önemli görev ve sorumluluklarımız arasındadır. Bu sempozyum söz konusu sorumluluklarımıza karşı olan farkındalığımızın bir göstergesidir” diye konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Okumuşlar da, sanatın teolojik yönünden bahsederek, “Sanatın her bir alanı aslında bizim yeme içme kadar ihtiyacımız. Sanatın hitap ettiği duyu organlarımızın da ihtiyaçlarını karşılamamız gerekir. Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren, sanattan en iyi şekilde istifade edebilmeleri için sanat eğitimi vermemiz gerekiyor. İnşallah bu tür çalışmalar toplumumuzun her kesiminde sanat anlayışının gelişmesine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“SEMPOZYUM RUHUMUZA ÖNEMLİ DOKUNUŞLAR YAPACAK”
Geleneksel Türk İslam Sanatlarının etraflıca konuşulacağı kıymetli sempozyumla bu alanda yeni bir kapının aralanacağını vurgulayan Karatay Belediye Başkan Vekili Şaban Önal ise, “İnanıyorum ki bu organizasyon sayesinde akademisyenlerimiz, hocalarımız, ustalarımız ve üstadlarımız 3 gün boyunca ruhumuza önemli dokunuşlarda bulunacaklardır. Karatay Belediyesi olarak; fiziki ve altyapı yatırımlarımızın yanında ilmi, sanatsal ve kültürel yatırımlarla da insanımız için gayret gösteriyoruz. Çünkü biliyoruz ki imar edilen şehirler, ihya edilen insanların varlığıyla mana kazanır. Bu kapsamda bugüne kadar pek çok eserin ve projenin ortaya çıkmasına katkı sunduk, sunmaya devam edeceğiz. Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru, Ahşap Oymacılığı, Nakış, Saman ve Cilt Sanatı ile Geleneksel Türk İslam Sanatlarının daha birçok alanını kapsayan konuların etraflıca ele alınacağı sempozyum, çalıştay ve sergimizi bu manada önemsiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; programımızı şereflendiren tüm hocalarımıza, ustalarımıza, sanatçılarımıza ve konuklarımıza Karatay Belediye Başkanımız Sayın Hasan Kılca adına teşekkür ediyor; programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“GELENEĞİMİZ ve USTALARIMIZ, GELECEĞİMİZDİR”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu da, üniversite olarak Konya’ya ve Türkiye’ye bilimsel anlamda her türlü katkıyı yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Akademisyenlerin topluma dokunabileceği her alanı değerlendirmeye çalışıyoruz. Yeni bir medeniyet kurgusu ortaya koymak istiyorsak bunun yolu bilgiden geçer. Bilgiyi üretmeye başlayan ülke medeni ülkedir, medeniyet kurmayı başlatmış demektir. O zaman üniversitelerin bu konuda çok büyük sorumlulukları vardır. Elhamdülillah, geçmişe nazaran üniversitelerimiz artık dünyada ses getiren projelere imza atmaya başladılar. Biz de Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak tüm akademisyen ve birimlerimize, ‘Durmak yok, koşmaya devam’ diyoruz. Tüm birimlerimiz gayretle çalışmaya ve üretmeye devam ediyor. Geleneğimiz, geleceğimiz, ustalarımız sempozyumumuz çok değerli bir sempozyum ve aslında içerisinde çok nefis bir cümle barındırıyor: Geleneğimiz ve ustalarımız geleceğimizdir. Sempozyumumuzun önem arz eden bir başka noktası; Mimar-Nakkaş Semih İrteş ve sağlık sorunlarından dolayı bugün aramızda bulunamayan Hattat Hüseyin Kutlu üstatlarımıza vereceğimiz, bizim için aslında iftihar olan fahri doktora unvanı takdimi. Bu takdim bizler için gurur verici. Tüm katılımcılara hoş geldiniz diyor, sempozyumun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.
MİMAR-NAKKAŞ SEMİH İRTEŞ’E FAHRİ DOKTORA UNVANI TEVDİ EDİLDİ
Konuşmaların ardından sempozyum kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından Mimar-Nakkaş Semih İrteş’e fahri doktora unvanı verilmesi törenine geçildi.
Rahatsızlığı dolayısıyla Hattat Hüseyin Kutlu’nun katılamadığı törende Mimar-Nakkaş Semih İrteş’e fahri doktora payesi tevcih edildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Mimar-Nakkaş Semih İrteş’e cübbe giydirerek fahri doktora belgesini ve hediyelerini takdim etti.
Fahri doktora unvanı töreninin ardından sempozyum, Doç. Dr. Ali Fuat Baysal’ın moderatörlüğündeki, Mimar-Nakkaş Semih İrteş ve Öğretim Üyesi Dr. Savaş Çevik’in konuşmacı olarak katıldığı, “Geleneğimiz, Geleceğimiz” adlı panel ile devam etti.