Necmettin Erbakan Üniversitesinde Bilimsel Yayıncılık Faaliyetleri Değerlendirildi
Ahşap Sanatı Gelecek Nesillere Aktarılmalı
Serdar Tektaş kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1980 Adana Seyhan doğumlu Kültür ve Turizm Bakanlığı somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar dalında olan ahşap oyma sanatçısı.
Ahşap oymacılığına ilgi duymanız nasıl başladı? İlk etkileyici deneyiminiz nedir?
Ahşap oyma sanatına 1988 yılında 8 yaşında çıraklığını yaparak başladığım bir alan oldu ve ilgimi çekmesi ahşap ustaların mahallede her köşe başında bir kaç kişiden oluşan atölyelerde ağaca şekil verdikleri o güzel oymaları yapmayı çok istediğim için yapmak istedim.. İlk etkileyici deneyim de Çırak olarak beni yanlarına almaları karşılığında ücretsiz çalışacağımı söylediğimde bir sonraki gün heyecanla başlamış olduğum o gün beni bu güne kadar sürükledi…
Ahşap oymacılığındaki sanatınızın evrimini açıklar mısınız? Başlangıçta nasıl bir yol izlediniz ve bugüne nasıl geldiniz?
Başladığımız 90’lı yıllar ebetteki çok çetin bir yoldu ,zor ve ustalarımın maddi durumlarından dolayı mesleğim açısından ileriye dönük çelişkili düşünmeme neden oluyordu. Okuluma daha çok yoğunlaşıp sadece hafta sonları devam etme kararı aldığım ahşap oyma sanatını bu şekilde Yıllarca öğrenmeye çalıştım. Bu durumdan dolayı bu sanat tarihi tozlu raflardaki yerini almıştı maalesef.
Kültür Bakanlığı ile işbirliğiniz nasıl başladı? Bakanlıkla birlikte gerçekleştirdiğiniz projelerden bahseder misiniz?
Kültür bakanlığı ile yolumuz, 2012 yılında ahşap oymacılığı ve kaybolmaya yüz tutmuş tüm sanatlarla ilgili kararname sonrası adana olgunlaşma enstitüsünde sınıflar halinde kurslar vermeye başladım. Sanat adına gazete TV medya alanlarında yeniden tanıtımı ve çekimlere ağırlık verdim.
Eserlerinizde genellikle hangi temaları işliyorsunuz? Bu temaların seçimindeki düşünce süreciniz nedir?
Eserlerimde hangi temaları işliyorum? Sorusu beni her zaman çok heyecanlandırır ve bu cevabı en uzun soru diyebilirim, çünkü bu Sanat’a başladığım ilk günden bu güne geldiğim sürede ustalarımın bu mesleği sadece gelir elde etmek için yaptığını iyi biliyordum, ben bunun için yapmak istemedim ve ilk çalışmam hayalini kurduğum bir araba modelini 3 boyutlu oyma yapmakla başladı, ve heyecanını yaşadığım eserlerimde toplumsal koşul ve mesaj veren resimleri işlemek eşsiz duygu içerisinde olmamı sağlıyordu belki sorumluluk yüklüyordu. Mesela şiddete maruz kalmış kadın, çocuk, orman hayvan gibi gerçekleri işlemek ayrı bir heyecan verir.
Malzeme seçiminde özel tercihleriniz nelerdir? Ahşap türleri veya diğer malzemeler hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Malzeme seçiminde en önemli kısmı yapacağım eserde, desenin motifin ağaç damar yapısıyla uygunluğu çok önemli. Genelde alanım olan bu çalışmalarımda ıhlamur ağacının huzurlu dokusu muhteşem sonuç veren ağaç türüdür ve tercihim ıhlamur ağacıdır. Ama diğer ağaç türlerinden kızıl, kayın, armut, kiraz, ceviz gibi dokusu sert ve görüntüsü muhteşem olan ağaçları da genelde dayanıklı tüketim ürünü ve obje, heykel yapımında kullanıyorum.
Sanatınızda geleneksel unsurları koruma ve gelecek nesillere aktarma konusundaki görüşleriniz nelerdir?
Ahşap oyma sanatını yaşatma noktasında çalışmalarımız her geçen gün daha da ilgi görmekte ve geleceğe taşınması hususunda çok umutluyum çünkü pandemi süreci de dahil son 6 aydır olağanüstü ilgi ve değer görmekte. Bu sanatı gelecek nesillere aktarmak temel amaç ve şimdiki gençlik çok istekli ve workshop etkinliklerimizle çok iyi sonuçlar alıyoruz.
Kültür Bakanlığı ile birlikte yürüttüğünüz projelerdeki deneyimlerinizden birini paylaşabilir misiniz?
Kültür bakanlığı ile birlikte koordinasyonlu yürütülen festival, sergi, sanatçılar buluşması gibi bir çok etkinlikte uzun zamandır çalışmaktayım
Ahşap oymacılığındaki sanatınıza en çok etki eden kişiler, akımlar veya dönemler nelerdir?
Ahşap oyma sanatında beni en çok etkileyen rahmetli ustamın bir gün bu sanatın ekmeğini sen yersin çünkü sıradan rutin çalışmalarından hariç hayal ettiğin bir şeyleri yapıyorsun demesiydi. Ve beni en çok heyecanlandıran zaman da, kültür değerlerine ve kaybolmaya yüz tutmuş sanatlara bakanlık olarak harekete geçildiği, sahiplenildiği zaman olmuştur.
Ahşap oymacılığında karşılaştığınız zorluklardan birini paylaşabilir misiniz? Bu zorluğu nasıl aştınız?
Ahşap oymacılığında en zor zamanlarımdan bir tanesini ifade etmem gerekirse 2000 yıllarında tüm ustalarımın ve aynı sanatı yaptığımız arkadaşlarımızın bu mesleği bırakıp kazancı olan sektörlerde çalışmalarıydı, ve bu benim için geldiğim son duraktı diye düşündüğümde, Türkiye’de birçok tarihi mimarisiyle ünlü yerlerin restorasyon, tadilat gibi kazançlı işlerinde çalışmış olmamdı. Bu güç bana yeterdi ve şimdiki geldiğim konumda da bunun etkisi büyüktür.
Genç ahşap oymacıları veya sanatla ilgilenenleri cesaretlendirmek için ne tür tavsiyeleriniz olabilir?
Şimdiki genç nesiller için gerekse cesaretlendirme anlamında gerekirse nasihat anlamında şunu söyleyebilirim biz sizin için zaten çetin yolları aştık şimdi korkmadan çekinmeden yürüme sırası sizde.. Ve bir başka yöntemde şu instagram sayfamda onlarca mesajlar alıp her fırsatta tek tek cevaplamaya çalışmışımdır ki, önlerini açmak için.
Kültür Bakanlığı ile gelecekte planladığınız projeler veya hedefler nelerdir?
Bizler kültür bakanlığı zanaatkârı olarak hepimizin ortak noktası koordinasyonlu ve daha çok insanlarla yaptığımız etkinlikleri paylaşmak. Ve bakanlıkça ortak projeler üretip okullarını daha aktif hale getirmek bu bağlamda yetiştirdiğim kursiyerlerime belgelerini tamamlayıp halk eğitim merkezlerinde onlarında eğitim vermelerini sağlamak.
Sanatınızın yerel ve küresel ölçekte nasıl bir etki yarattığını düşünüyorsunuz?
Sanatımızın güncel durumundan çok memnunum çünkü 10 yıla kadar eskisinden daha çok insana ulaşacağını çok iyi biliyorum. Son zamanlarda olağanüstü çaba var ve talepler artmaya başladı, her evde ahşabın gerekse biblo, obje, pano, hediyelik gibi çeşitliliği inanılmaz sipariş ile birlikte talep ediliyor bu beni çok umutlandırıyor.
Ahşap oymacılığı alanındaki gelişmeleri takip ediyor musunuz? Hangi trendleri veya değişimleri gözlemliyorsunuz?
Ahşap oymacılığı alanında gündemi çok iyi, sağlam şekilde takip ediyorum ve ıskalama lüksümüz yok. çünkü çok zor süreçlerden geldik bugüne. En çok ta son zamanlarda bir çok ulusal ve yerel satış sitelerinde ahşap oyma motiflerinin olduğu ürünleri çok hızlı satılması ve büyümesine tanık oluyorum. Ahşap oymacılığı sanatı Asırlardır var olan bir dönem kaybolmaya yüz tutmuş olsa bile önümüzdeki günlerde daha iyi yerlere geleceğinden hiç şüphem yok.
Röportaj: ALAADDİN ALADAĞ
Kaynak: Konya Yeni Gün Gazetesi Şehir Sohbetleri