Âteşbaz-ı Veli Tanıtım Filminin Çekimleri Tamamlandı

 Âteşbaz-ı Veli Tanıtım Filminin Çekimleri Tamamlandı

Mevlâna Dergâhı’nın en önemli kısımlarından biri Matbah-ı Şerif, en mühim şahsiyetlerinden birisi de Ateşbâz-ı Velî ve temsil ettiği makamdır. Tam bir teslimiyet makamı olan Matbah-ı Şerif’te yüzyıllar boyunca hem aş hem de gönüller pişirilirdi. Doğum yeri ve tarihi tam olarak bilinmeyen Ateşbaz-ı Veli’nin,  Hz. Mevlâna’nın babası Bahaeddin Veled ile Horasan’dan Karaman’a oradan da Konya’ya geldiği kabul edilmektedir. Asıl ismi “Yusuf Bin İzzeddin” olan Ateşbaz-ı Veli’nin, Hz. Mevlâna’nın babasına, Hz. Mevlâna’ya ve Hz. Mevlâna’nın oğlu olan Sultan Veled’e hizmet ettikten sonra yaklaşık yüz yaşındayken 1284 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Ateşbaz, Farsça bir kelimedir ve ateşle oynayan anlamına gelmektedir. Yusuf Bin İzzeddin o günden sonra bu isimle anılmaya başlar. Ateşbaz, Mevlevi dergâhlarında aşçı veya matbah (mutfak) görevlisi anlamında kullanılmıştır. Ateşbaz-ı Veli’nin ölümünden sonra 1285 yılında yapılan Selçuklu mimarisi tarzındaki türbe, dünyadaki tek aşçı türbesi özelliği taşımaktadır.

   

Konya’da, her geçen gün inanç turizmi nedeniyle yerli ve yabancı turist sayısı yükselirken, yöresel lezzetlere de ilgi artıyor. Konya mutfağının birçok  yemeği var. Sadece gastronomi olarak değil. Hz. Mevlâna’nın türbesiyle de  turizmde önemli bir yere sahip olan Konya gastronomiyle de bunu birleştirip Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistleri daha iyi konuk etmeyi amaçlamaktadır.

Konya tarih boyunca pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mevlâna Hazretleri ve Nasrettin Hoca gibi dünya çapında tanınan iki ayrı şahsiyetin Konya’da olması, dünyanın ilk Hıristiyan yerleşim yeri ve mabetlerinden biri olan Sille’ye ev sahipliği yapması bakımından kültür turizminde önemli başkentlerden birisidir. Ayrıca Konya’nın geleneksel el sanatları ve folklorik değerleri kültür turizminin önemli bir parçasıdır. Konya, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yemek çeşitlerini içeren bir sofra kültürüne sahip olduğundan gastronomi turizmi bakımından da önemlidir. Konya yemekleri kaliteli, doyurucu ve emek bakımından ise daha yoğundur. Türkiye mutfak kültürü bakımından dünyada ilk üç sıradadır. Konya da bu bakımdan Türkiye’nin küçük bir örneğidir. Onun için bu gastronomi potansiyelini turizm açısından mutlaka iyi bir şekilde tanıtması gerekmektedir.

       

Konya Büyükşehir Belediyesi dünyada adına türbe yapılan ilk aşçı olan Âteşbaz-ı Veli’yi daha iyi tanıtmak, Selçuklu,Mevlevi mutfak kültürüne ve gastronomiye gereken değeri tekrar kazandırmak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Ateşbaz-ı Veli, Konya mutfak kültürünü ve gastronomisini daha iyi tanımak için oyuncu yazar Bahadır Yenişehiroğlu’nun yer aldığı Âteşbaz-ı Veli kısa tanıtım filminin çekimleri Somatçı FihimaFih Restaurantta ve Zazadin Han’da tamamlandı. Bahadır Yenişehiroğlu sosyal medya hesabından Âteşbaz-ı Veli Hz’lerinin kısa hayatını ve Âteşbaz diyerek bir paylaşım gerçekleştirdi.

         

 

 

Konya Bülten

Benzer Haberler