Konya Şehir Tiyatrosu “Yoldan Çıkan Oyun” Adlı Oyunu Sahneledi
Bisiklet Şehri Konya Türkiye’ye Örnek Oluyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde farkındalık oluşturmak için bisiklet etkinliği gerçekleştirdi.
Mevlana Meydanı’nda düzenlenen etkinlik öncesinde açıklamalarda bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın bisikletin başkenti olduğunu, geçmişten günümüze kadar Konya’da insanların bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullandığını ifade etti.
BİSİKLETİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU SALGIN SÜRECİNDE AÇIĞA ÇIKMIŞ OLDU
Günümüzün gelişen şartlarının bisikletlerin güvenliğiyle ilgili endişeler oluşmasına ve bisiklet kullanımıyla ilgili ciddi sorunlar oluşturmasına yol açtığını kaydeden Başkan Altay, “3 Haziran Dünya Bisiklet Günü vesilesiyle yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde anladık ki yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Bugün toplu ulaşım araçlarının, klimaların güvenliğiyle ilgili, yoğunlukla ilgili konular konuşuluyor. Bu manada bisikletin aslında ne kadar önemli olduğu salgın sürecinde bir kez daha açığa çıkmış oldu. Sağlıklı yaşamın devam ettirilebilmesi, insanların spor yapabilmeleri ve sosyal mesafenin korunması açısından bisiklet şu anda tüm şehirlerin önceliği oldu.” şeklinde konuştu.
BU ŞEHRİ BİSİKLET İÇİN GÜVENLİ HALE GETİREMEZSEK İNSANLAR BİSİKLET KULLANAMAZ
Konya’nın bu manada çok şanslı bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bugün bisikleti konuşan, bisikleti gündem eden şehirlerin planladıkları bisiklet yolları bile Konya’da yapılan bisiklet yollarından daha az. Şu an itibariyle Konya 550 kilometre bisiklet yoluna sahip, Türkiye’de açık ara önde bir şehir. Onun için bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bizler belediyeler olarak artık bisikleti öncelik sıramızın ilk başına aldık. Bisiklet sürücülerimizin de kurallara uyması gerekiyor. Ama en önemli görev araç sürücülerine düşüyor. Bu şehri eğer bisiklet için güvenli hale getiremezsek insanlar bisiklet kullanamaz. Onun için şimdi biz bir projeksiyon çiziyoruz, bir gelecek planlaması sunuyoruz. Burada hepimize çok önemli görevler düşüyor.”
Bisiklet şehri olan Konya’nın gelecekte de Türkiye’nin bisiklet şehri olacağına inandıklarını, bunun için gerekli altyapıya sahip olduklarını belirten Başkan Altay, Konya’da bisiklet kullanımının yaygın hale gelmesi için yaptıkları çalışmaları ve bundan sonra hayata geçirecekleri yeni uygulamaları anlattı.
Türkiye’de ilk kez Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Bisiklet Master Planı’nı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylattığını paylaşan Başkan Altay, “Artık master planı çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadede belediyelerin yapacakları belli hale gelmiştir. İkincisi, bakanlığımızla birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu ulaşım master planındaki kriterler bundan sonraki şehirler için bir standart haline geldi. Konya’nın bütün projelerinde desteğini yanında hissettiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanımız hemşehrimiz Sayın Murat Kurum, bisiklet konusunda da en büyük destekçimiz.” diye konuştu.
GÜVENLİ OKUL YOLU PROJESİYLE ÇOCUKLAR OKULA GÜVENLE GİDİP GELECEK
İlk kez duyurdukları “Güvenli okul yolu” projesiyle çocukların bisikletle okula güvenli şekilde gidip gelmeleri için altyapısı uygun olan bazı okullarda pilot uygulama yapmayı planladıklarını söyleyen Başkan Altay, “Başarılı olursa bunu şehrimizdeki tüm okullara yaymayı planlıyoruz. Öğrencilerimizin de bizim çocukluğumuzda bisikletle okula gidip gelmelerini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
BİSİKLET TURİZME DE ENTEGE EDİLECEK
Başkan Altay, “Bisiklet sadece Konya’da yaşayanların bir aracı olmayacak. Konya’ya 3 milyona yakın ziyaretçi geliyor. Bu ziyaretçilerimizin de şehrimizi bisikletle gezmeleri için otellerimizle, acentalarımızla da bir çalışma yapmaya başlıyoruz. İnşallah şehir merkezindeki eksik olan bisiklet yollarını da tamamlayarak turizmin bir parçası haline getirmeyi, Beyşehir ve Çatalhöyük gibi yeni turizm destinasyonları da oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca Bisiklet Master Planı çerçevesinde bir semazenden figürize edilmiş Sille Kavşağında Çevre Yolu Üzerinde Türkiye’nin ilk bisiklet yaya üstgeçidinin de planlamasını tamamladık.” dedi.
ATUS’TAN SONRA ABUS
Konya belediyelerinin akıllı şehir uygulamalarında da örnek işler yaptığını belirten Başkan Altay, “Bunda en çok kullanılan uygulamamız Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi ATUS. Şimdi ona yeni bir eklenti yapıyoruz. Akıllı Bisiklet Ulaşım Sistemi (ABUS). Bununla birlikte; bisiklet yolları, bisiklet güzergahları, bisikletli toplu ulaşımdaki saatleri, tramvayın saatleri, otoparklardaki doluluk oranlarını da gösterecek şekilde yeni bir uygulamaya başlıyoruz. İnşallah şehrimize hayırlı olur.” açıklamasını yaptı.
BİSİKLET GELECEĞİN BÜYÜK TÜRKİYE’Sİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Mevsimsel şartları çok daha kötü olan İskandinav ülkelerinde bisiklet kullanımının çok daha fazla olduğu bilgisini veren Başkan Altay, konuşmasını şöyle tamamladı: “Onun için bu konuda sadece Konya’ya değil, diğer şehirlerimize de görevler düşüyor. Özellikle salgın sürecinde; egzoz salınımların azalması, insanların evde bulunması, doğanın kendini yenilemesi açısından çok önemli bir fırsat oluşturdu. Bisiklet, sadece bir topu ulaşım aracı değil, geleceğin büyük Türkiye’si, geleceğin Konya’sı açısından da çok önemli bir faktör.”
Başkan Altay, daha sonra Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya Motosiklet, Bisiklet Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı ve bisikletseverlerle birlikte bisiklet kullandı.
BİSİKLETSEVERLER DE KONYA’DA BİSİKLET SÜRMEKTEN KEYİF ALIYOR
Konyalı bisikletseverler de Konya’da bisiklet yollarından ve ulaşım ağından duydukları memnuniyeti dile getirerek, sağlık ve temiz çevre için bisiklet kullanımının önemli olduğunu ifade ettiler.