Daha Çok Çalışmak Gerekiyor

Milli Sporcu Esra Türkmen, tesadüfen tanıştığı cirit sporunda bugün önemli başarılar elde ediyor. Henüz 20 yaşında olmasına rağmen, ülkemizi daha iyi yerlerde temsil edecek gelecek vadeden sporcular arasında yer alan Türkmen, spora başlama hikayesini ve spora dair önemli açıklamalarda bulundu.
Esra Türkmen kimdir. Kısaca kendini tanıtır mısınız?
Merhaba ben Esra Türkmen. 20 yaşındayım, Aydın doğumluyum. Alanya Alaaddin Keykubat üniversitesinde öğretimime devam ediyorum aynı zamanda sporumu yürütmekteyim.
5.İslami Dayanışma Oyunları hakkında neler söylemek isterseniz?
Yarışma benim için inanılmaz keyifliydi. Hatta bu zamana kadar yarışmış olduğum en iyi yarışmalardan biriydi çok iyi mücadele verdim dahası olabilir miydi tabi ki evet, çünkü yarış içinde o kapasiteyi kendimde gördüm bu da inanılmaz isteklendirme oldu benim için. Pandemi den dolayı yarışma ruhunu ve mücadelesini unutmuşum ama bu yarışma sayesinde tekrardan az da olsa kazanabildim. Bu yüzden mutluyum.
Mevlana müzesini ziyaret ettiniz mi. Mevlana hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?
Maalesef gezme fırsatım olmadı. Olimpiyat köyünde kaldık ve yarışma boyunca sadece çoğu arkadaşım gibi saha-köy yapabildik ama ziyaret etmeyi çok isterdim ki aklımdaydı. Konya’yı tüm samimiyetimle söylüyorum çok beğendim kültürü olsun ambiyansı olsun insanları olsun.
Türkiye’de kadın sporcu olmak nasıl?
Türkiye’de kadın sporcu olmak benim için sıra dışı bir olay değil. Artık geçmişe oranla tabi ki destek daha fazla, bu da inanılmaz iyi hissettiriyor. Ben bunun zorluğunu yaşamadım belki de daha sporculuk yaşım küçük olduğu içindir. Daha iyisi olabilir mi tabi ki evet onun için de sabrediyoruz.
Cirit atmaya olan merakınız nasıl ve ne zaman başladı?
Cirit atmaya tamamen tesadüf eseri başladım. Herhangi bir bilgim veya merakım da yoktu, çünkü atletizme mesafe koşusu ile başladım. Ve bir gün okullar arası yarışmada fırlatma topu atacak sporcumuz yoktu o zamanki antrenörüm ise benim atmamı istedi çünkü mesafe koşan çok fazlaydı. Ben yarıştım ve inanılmaz dereceler attım ilk defa elime aldığım ismini dahi bilmediğim bir branşta. Sonrasında kolumun hızlı olduğunu fark edince cirit atmaya yöneldik.
Türkiye’de bu spor yeterince biliniyor mu?
Türkiye’de Atletizm genel olarak çok da istenildiği veya hakkettiği popülerliği görmüyor maalesef bu da bizim için tabi ki dezavantaj. En azından çoğunluk Atletizmi bilse bile sadece koşudan ibaret olduğunu düşünüyor, diğer teknik branşlarımız maalesef bilinmiyor.
Cirit atmada Türkiye dünyaya göre nerede?
Cirit atma Dünya da atletizm branşında oldukça dikkat çeken ve popüler olan bir branş olduğunu düşünüyorum. Dünyada dereceler bazında gerçekten muhteşem dereceler ve sporcular var. Çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Cirit atmada Türkiye’ye ilkleri yaşatıyor ve rekorlar kırıyorsunuz.
Tüm bu başarıların sizin üzerinizde nasıl bir sorumluluğu var?
Cirit atmada ilkleri ve rekorları kırdığım henüz sayılamaz çünkü Türkiye’de kadınlarda bu branşın önünü açan ilkleri ve rekorları kıran Eda Tuğsuz’dur. Kendi açımdan insanlar benden büyük başarılar bekliyor ve tabi ki bende bekliyorum. Bunun için de elimden geleni yapacağım.
Cirit atmada ‘başarı’ ne gibi kriterler gerektiriyor?
Cirit atmada fiziksel olarak; patlayıcı kuvvet, güç, sürat ve kol hızlılığı olması gerekiyor. Bu saydıklarımın hepsi olup ardından özverili çalışma, disiplin, azim gibi önemli unsurları yerine getirirsek başarı kaçınılmaz oluyor.
Son olarak Konyalılara neler söylerseniz?
Konyalılara çok ayrı parantezde teşekkür etmek istiyorum inanılmaz sıcakkanlı ve yardımseverlerdi. Yarışmamda tribünde inanılmaz destek vardı bu benim için çok büyük bir avantajdı iyi ki gelip desteklediler.
Röportaj: ALAADDİN ALADAĞ
Kaynak: Konya Yeni Gün Gazetesi Şehir Sohbetleri