Konya’nın Tarihine Işık Tutacak Şükran Mahallesi Arkeolojik Parka Dönüşüyor
Dünya Tarihinin Bilinen İlk Şehri: Çatalhöyük
Konya’nın Çumra ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük, 9 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutuyor.
Neolitik dönemde 8 bin kişinin bir arada yaşadığı Çatalhöyük’ün, dünyada insanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu kabul ediliyor. 1960’lı yıllarda İngiliz arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyük’te, 9 bin yıl önce; üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor.
Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük, dünya arkeoloji çevrelerinde merak uyandıran kazı alanlarının başında geliyor.
İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Ian Hodder’ın Çatalhöyük’te bugüne kadar süren kazı çalışmalarında 9 bin yıl önce yaşamış insanlara ait ayrıntılar, dünyada büyük merak uyandırıyor.
İlk Kez Buğday Yetiştirildi
Orta Doğu ve Akdeniz çanağında insanoğlunun ilk defa topraktan kap yapmaya başladığı yer olan Çatalhöyük, insanların buğday yetiştirmeye başlamaları ve evlerde dini inançları doğrultusunda çizilen duvar resimleri ve öküz başlarıyla ön plana çıkıyor.
İnsanoğlunun dünyadaki serüvenine ışık tutmayı amaçlayan Çatalhöyük kazısında ortaya çıkan bulgular, insanların beslenme şekilleri, kemik yapıları, genetik özelliklerine ilişkin her yeni bulgunun, günümüz modern insanının bilinmeyenlerine kapı aralıyor.
Günümüz İnsanına Göre Daha Kısa Boylulardı
Günümüzden 9 bin yıl önceki insanların tarım faaliyetlerine yeni başladığı yerleşim olmasıyla önemi ortaya çıkan Çatalhöyük’te, insanların 1,70 metreden kısa olduklarını ancak, günümüz insanına göre çok daha güçlü oldukları ifade ediliyor.
Ölülerini Evlerine Gömmüşler
Bugüne kadarki kazılarda evlerin içinde çok sayıda mezar ve iskeletin bulunduğu yerleşim yerinde insanların evlerine çatıdaki delikten girip çıktıkları, ısınmak ve yemek pişirmek için de evin içinde bulunan ocaktan istifade ettikleri biliniyor.
Anadolu’da yaşayan leoparlarla ilgili en eski kanıtların ise Çatalhöyük’teki evlerin duvarlarını süsleyen leopar motifleri olması ilgi uyandırıyor.
Karşılama Merkezi Yapıldı
Konya’da yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tek eser olan Çatalhöyük’ün tarihi ve kültürel zenginliklerini ziyaretçilere daha iyi bir şekilde sunmak amacıyla “Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi” ziyaretçilerini bekliyor. Bu özel merkez, Çatalhöyük’ü ziyaret edenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kafeteryalar, sergi alanları ve diğer olanaklarla donatılarak tasarlandı. Üstelik, tamamen ahşaptan inşa edilen bu bina, Türkiye’deki en önemli karşılama merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. 9 bin 500 yıl önceye kadar uzanan köklere sahip olan insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük, bu yeni tanıtım ve karşılama merkezi ile tarihi ve kültürel mirasını ziyaretçilere daha derinlemesine ve etkileyici bir şekilde sunarak kültür turizminin canlanmasına da katkı sağlıyor. UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilen bu antik yerleşim, merkezin açılmasıyla konfor alanını arttırarak daha fazla insanın bu eşsiz tarihi mekanı ziyaret etmesine olanak sağlayacak.