Güneş Göründü! Çantaları Hazırlamayalım Mı?

 Güneş Göründü! Çantaları Hazırlamayalım Mı?

Efendim malumunuz önceki yazılarımızda kısaca kamp çeşitlerinden ve amacımızın ne olduğundan bahsetmiştik. Artık yavaş yavaş detaya inmeye başlasak fena olmaz hani. Bu detaya da kampçılıkta kullanacağımız ekipmanla başlamak en doğrusu olsa gerek.

Kampçılıkta ekipman seçimi; kamp türüne, gidilecek yerin özelliklerine, mevsim koşullarına ve ulaşım şeklimize göre farklılıklar gösterir. Öyle ki kışın yapacağınız bir kampta alacaklarınız ile bir yaz kampında ki ihtiyaçlarınız farklılık gösterecektir. Hatta Akdeniz kıyılarında yapacağınız bir kampla Karadenizin yüksek rakımlı yaylalarında ki ekipman ihtiyaçları mevsim yaz dahi olsa farklılık gösterecektir. Bununla beraber aracınızla kampa çıkıyorsanız daha ağır ve donanımlı bir ekipman seçerken; aracınızın olmadığı durumlarda daha hafif ve fonksiyonel ekipmanlar doğru bir seçim olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse aracınızla yapacağınız bir kampta katlanır sandalye, kamp masası gibi ekipmanlar konaklamanızın işlevselliğini artırırken; aracınızın olmadığı durumda bu ekipmanlar rüya gibi bir tatili kabusa çevirebilir.

Bu yazımızda bu çeşitlendirmeden çok temel kamp ekipman ve malzemelerine değinerek olmazsa olmazlarımızı belirteceğim. Sonraki yazılarımızda kamp türü, mevsimsel şartlar, ulaşım gibi faktörlere göre de daha detaylı bilgi vermeye çalışacağım.

Öncelikle kampa çıkmadan önce yanınıza almanız gerekenlerle ilgili bir liste hazırlamak, ihtiyacınız olabilecek malzemeyi unutmamanız için oldukça faydalı olacaktır. Listeyi hazırlarken de belirli başlıklarda kategorize etmek işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Ben bu sınıflandırmayı beş ana başlıkta topluyorum ama bu başlıkları siz de kendinize göre belirleyebilirsiniz.

 

KAMP ALANI

        Kamp alanında kullanacağımız ekipman ve malzemeleri bu başlıkta toplayacağım. Listenin başına da çadırı yazsak yanlış olmaz. Çadır seçiminiz; içinde konaklayacak kişi sayısına, mevsimsel koşullara ve kurulum özelliklerine göre farklılık gösterse de olmazsa olmazlarımızda ilk sırada yer alır. Çadır içinde kullanacağımız mat ve uyku tulumu listemizin devamında aklımızdan çıkartmayacağımız başlıca ekipmanlarımızdandır. İsteğe göre küçük bir yastıkta eklenebilir. Bunlarla beraber bu başlıkta ki diğer ekipmanlarımız; kamp lambası, el feneri veya kafa lambası, kamp sandalyesi, çamaşır ipi benim tercihlerim arasında olmakla beraber hamak, gölgelik gibi ekipmanları da listenize ekleyebilirsiniz.

 

KAMP MUTFAĞI

Kamp mutfağı deyince listemizin başında kamp ocağı geliyor. Ocak seçimini  ihtiyacımıza göre yapabiliriz. Piknik tüpü, mangal gibi ocak kaynaklarının yanı sıra daha küçük ve hafif olan kartuşlu kamp ocakları da tercih edilebilir. İnsanlık tarihinin en önemli buluşu olan ateşi yakmak için de kibrit, çakmak gibi ateş başlatıcılarına alternatif olarak son dönemde kullanımı yaygınlaşan magnezyum taşı da tercih edilebilir. Hafif bir tava ve tencere, çatal, kaşık, tabak, bardak, bıçak, kesme tahtası, termos, çaydanlık, çöp torbası, bulaşık deterjanı ve sünger  bu kategorinin olmazsa olmazlarıdır.

 

KIYAFETLER

Kampta kıyafet seçimi; teknolojinin gelişimiyle daha özellikli, hafif ve dayanıklı tekstil ürünlerinin çoğalmasıyla işimizi kolaylaştırıyor. Su geçirmez kumaşlar, hafif ve dayanıklı materyallerle yapılmış giyim ekipmanları konforumuzu oldukça yükseltiyor. İç çamaşırı, tişörtler, outdoor ayakkabı veya bot, çorap, şapka, güneş gözlüğü, polar ceket veya sweatshirt, pijama listemizin başlıca ögeleri olsa da mevsimsel koşullara göre yağmurluk, içlik, mont, bere, eldiven de listemize eklenebilir.

 

SAĞLIK VE HİJYEN

Kampçılıkta olmazsa olmazlarımızdan biri de sağlık ve hijyen maddeleridir. Sabun, diş fırçası ve macunu, şampuan, havlu, tuvalet kağıdı, ıslak mendil genel temizlik ve hijyenimiz için yanımızda olması gereken başlıca temizlik maddeleridir. Bunun yanı sıra varsa kullandığımız ilaçları da unutmamamız gerekli. Olası küçük yaralanmalar için de bir ilk yardım çantası hazırlamak yararımıza olacaktır. Hazırlayacağımız küçük bir ilk yardım çantasının içine de yara bandı, sargı bezi, pamuk, el kremi, yanık kremi, oksijenli su gibi küçük yaralanmalarda acil müdahalede kullanabileceğimiz materyalleri koymak çok önemli bir yere sahiptir. Bu çanta içinde sarı kantaron yağının benim olmazsa olmazlarımdan olduğunu söylemek isterim. Öyle ki sarı kantaron yağı yaraların ve yanıkların çabuk iyileşmesini sağlayan bir mucizedir. İleri ki yazılarımızda ilk yardımda doğadan nasıl faydalanacağımızı da anlatacağım. Bunlarla beraber güneş kremi, sinek kovucu sprey gibi malzemeleri de isteğe bağlı olarak listemize ekleyebiliriz.

 

DİĞER MALZEMELER

Geri kalan malzemelerimizi de bu başlıkta toplamak isterim. Bir kampçının olmazsa olmazı çakı, pusula, haritayı bunların başında sayabilirim. Bunlarla beraber yedek piller ve telefonunuz için taşınabilir şarj aletini de unutmamak gerek. Sağlam bir ip ve bant ta kampta ihtiyacımızın olabileceği malzemeler arasındadır. Tabi ki kimlik ve ehliyetinizi de yanınıza almayı unutmayın. Cüzdanınızda kredi kartınızın yanı sıra bir miktar da nakit para her zaman olsun.

Genel hatlarıyla yanımıza almamız gereken malzeme ve ekipmanı beş ana başlıkta anlatmaya çalıştım sizlere. Güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde planlarınızı yapmaya başlayın bence. Rachel  Carson’un dediği gibi “Yeryüzünü seyre dalanlar, yaşam sürdükçe tükenmeyecek güç pınarları bulurlar.”

Yazar: Ahmet Celalettin Kutlu

Konya Bülten

Benzer Haberler