Beyşehir Belediyesi’nden Turizm Hamlesi: Yeni Projelerle Büyük Atılım
Kampçılık
Son yıllardaki popülaritesiyle doğa ve doğa sporlarına olan ilgi, gelecek yıllarda da giderek daha çok tercih edilen aktiviteler arasında yerini üst sıralara taşımaya devam ediyor. Doğa ve doğa sporları deyince de akla ilk gelen “kampçılık” olsa gerek. Kamp; çadır, baraka gibi basit yapılarda gerekli ekipmanların da yardımıyla doğada geçici bir süreliğine konaklama aktivitelerine verilen genel isimdir. Kimi kaynaklarda kamp, Latince “campus” kelimesine; kimi kaynaklarda da kökeni Fransızcaya dayanmaktadır. Modern manada kampçılık 1800’lerin sonlarında İngiltere ve Amerika’da çıktığı söylense de Orta Asya bozkırlarından Anadolu’yu vatan edinmiş biz Türkler için çok eskilere dayandığı ve yaşam biçimi olduğu yadsınamaz bir gerçek olsa gerek. Kampçılığın bu kadar eskilere dayanması, kamp ekipmanlarının gelişimi ve yeni tecrübelerle birlikte kampçılık ta belirli özelliklere göre çeşitlenmiştir. Bugün sizlere kısaca kampçılık türlerinden bahsedeceğim.
ÇADIR KAMPI
Çadır ve temel kamp gereçleri ile yapılan en yaygın kamp türüdür. Çadırınız, matınız, uyku tulumunuz ve temel mutfak ekipmanlarıyla ister ticari kamp alanlarında, ister gönlünüze göre bir sahil kenarı veya yemyeşil ormanlarda birkaç gün geçirebileceğiniz en gözde kamp aktivitesi olsa gerek. Köşemizde de çoğunlukla çadır kampına değineceğiz.
KARAVAN KAMPI
Motokaravan ve aracınızın arkasında çekeceğiniz çekme karavanla yapılan kamp türüdür. Çadır kampına kıyasla daha konforlu bir konaklama sunmasıyla adeta kaplumbağa misali evinizi yanınızda taşıdığınız, daha uzun süreli kamp olanağı sağlar. Son dönemlerde minibüs, hafif ticari araçlarda yapılan küçük değişiklerle birlikte adeta aracınızı karavan konforuna çevirebilirsiniz. Ben de VW transporter aracıma yaptığım birkaç değişiklikle bu konfora ulaşanlardanım. İleriki yazılarımızda buna da değineceğim ve tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.
BUNGALOV KAMPI
Son dönemlerde revaçta bir kamp türü olan bungalov genellikle sahil şeridi, orman içi ve yaylalarda gözümüze çarpıyor. Küçük ahşap kulübelerde yapılan kamp türüdür. Çadır kampına kıyasla daha lüks bir konaklama imkanı vermektedir.
GLAMPİNG KAMPI
Glamping; glamour ve camping kelimelerinin birleşimiyle oluşan, son dönemlerin kamp türlerindendir. Otel lüksünü açık havada arayan turistler için geliştirilmiş bu kamp türü bana göre daha çok otelcilik hizmeti olsa da son dönemlerde tercih edilmeye başlanan ve yaygınlaşan kampçılık türlerindendir.
HAMAK KAMPI
Daha çok motorsiklet ve bisiklet ile kamp yapanların tercih ettiği hamak kampı, iki ağaca gerilen paraşüt hamakla konaklamayı hedef alan kamp türlerinden biridir. İlk defa kamp yapanlar ve deneyimsiz kampçılar için pek tavsiye edilmez.
HAYATTA KALMA KAMPI (SURVİVOR)
Son birkaç yıldır ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan hayatta kalma kampı; çadır ve kamp ekipmanlarının kullanılmadığı, bushcraft tarzı ekipmanlarla (balta, bıçak, ip vb.) yapılan, dayanıklılığınızı ölçtüğünüz, doğada nasıl hayatta kalacağınızı sınadığınız kamp türüdür. En zor kampçılık türüdür. Kampçılığı iyi bilen, hayatta kalma becerileri yüksek, eğitimli kişilerin tercih etmesi gereken bir türdür. Daha yapmadım ama planlarıma ekledim.
Bu türlerden illaki size cazip gelenler vardır. Kampçılıkla uğraşmak isteyip çekinceleri olanlar bungalov ve glamping kampıyla bir başlangıç yapabilir. Daha kolaydır ve çabuk alışmanızı sağlar. Bana soracak olursanız doğada çadırınızla yapacağınız kampın keyfi bir başkadır. Hem daha çok tecrübe kazanırsınız hem de yeteneklerinizin farkına varırsınız. Bakarsınız 1-2 sene sonra hep beraber hayatta kalma kampıyla sınırları zorlarız.
LOKMAN ACAR ANISINA
Efendim geçtiğimiz hafta çok kıymetli bir ağabeyimizi kaybettik. Lokman Acar hocam… “Dostum şu kampçılık işleriyle uğraşıyorsun, ya hu şunları bir yazıya dök te bizde faydalanalım.” diye bu köşede yazmamıza vesile olan güler yüzlü hocamız. Yaz için plan yapmıştık, beraber Konya’nın dağlarına çadır kuracaktık. Nasip olmadı. Rahmet olsun…
Yazar: Ahmet Celaleddin Kutlu