Necmettin Erbakan Üniversitesinde Bilimsel Yayıncılık Faaliyetleri Değerlendirildi
Karatay Belediyesi İşbirliği ile 12. Mevlana Şiir Şöleni Kitabı Yayınlandı
Konya Karatay Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen “Şiir Atölyesi ve 12. Mevlânâ Şiir Şöleni” kitabı tek cilt halinde, 231 sahifeden oluşuyor.
Kitabın önsözünde ise Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi başkanı Ahmet Köseoğlu, “…Şiirin, dilimizin gelişip zenginleşmesine katkısı olduğu gibi toplumu değiştirici, dönüştürücü gücü olduğunu da inkâr edemeyiz. Geçen sene şiir şöleni programımızla birlikte şiire dair gelişmelerin tartışıldığı, fikirlerin ortaya konulduğu “Şiir Atölyesi” programı düzenlemiştik. Aynı düşünce ve teknikle Şiir Atölyesini bu sene de gerçekleştirmiş olduk. Atölye oturumlarında: Genç Şiir, Şiirin Dijital Kültürle İmtihanı, Şiir – Sanat İlişkisinde Yeni Gelişmeler ve Şiir Kitaplarının Yayını Meselesi gibi konular bizzat şairler tarafından konuşup tartışıldı, öneriler sunuldu. Şiir Şölenimizin yanı sıra böylesi teknik bir meselede de devamlılık gösterebilme adına mutluyuz, umutluyuz. Bu noktada, modern şiirimizin gösterdiği gelişim ve edebiyatımıza sağladığı katkıdan memnun olduğumuzu söylememiz gerekiyor. Karatay Belediyemizin ortaklığında geleneksel bir hüviyet kazandırdığımız Mevlânâ Şiir Şöleni bundan sonra da devam edeceğine inancımız tamdır. Bunun, dilimize zenginlik kazandıran şiirimize ve şairlerimize vefa borcumuzu olduğunu ifade etmek isterim. ” diyor.
Şiir şölenlerinin ve şiir atölyelerinin kitabının basımında desteklerini esirgemeyen Karatay Belediyesi Başkanı Hasan Kılca da esere yazdığı takdimde “…Endülüs’ten Kudüs’e; Kudüs’ten Buhara’ya ve Semerkant’a engin coğrafya sadece mimari ile inşa etmekle kalmamış, bu toprakları ilimle, feyizle, kültür ve edebiyatla mayalamış ve en köklü, en nadide eserler burada vücut bulmuştur. Yüzyıllar ötesinden bugünlere miras nadide eserlerimizin en kıymetlilerinden biri de şiirdir. Hiç kuşku yok ki şiir, medeniyetlerin inşasında elle dokunup gözle göremediğimiz öyle bir tuğla taşıdır ki yaşadığı coğrafyanın bağrında bulundurduğu her bir değeri asırlar sonrasına taşır ve yine asırlar sonrasında da tıpkı devrinde olduğu gibi yaşatır. Şiirden şuur doğar. Şiir şahsiyetleri besler, büyütür. Şiir şairin, okuyucunun gönlünde demlenir; ilim ve irfan yoluna güller serer… ” diyor.
Kitabın muhtevasında, Şiir Atölyesi oturumlarının birincisinde “Genç Şiir, Genç Şiirin Dijital Kültürle İmtihanı” konuşulurken, ikinci oturumunda “Şiir-Sanat İlişkisi Yeni Gelişmeler”, üçüncü oturumunda ise “Şiir Kitaplarının Yayını Meselesi” konuları katılımcı şairler tarafından tartışılmıştır.
Daha sonra da Mevlânâ Gül Bahçesi’nde gerçekleştirilen Şiir Şöleni’nde yapılan konuşmalar ve şairlerin okudukları şiirlere yer verilmiştir.Böylece Geleneksel olarak Karatay belediyesinin katkılarıyla yapılagelen “Şiir Atölyeleri ve 12. Mevlâna Şiir Şöleni” programları da arşivlik bir yayın olarak kayıt altına alınmıştır.