Kilistra Tarih Turizmine Kazandırılmalı

 Kilistra Tarih Turizmine Kazandırılmalı

Hikmet İlim ve Sanat Derneği, Tarihî Geziler’in ikincisini Konya’nın Açıkhava Müzesi görünümüne sahip Kilistra’ya düzenledi.

Meram Belediyesi’ne ait otobüsle Anıt Meydanı’ndan Kilistra’ya hareket eden gezi grubu, Konya merkeze 42 km. uzaklıktaki Kilistra (Gökyurt)’un tarihi yerlerini ve taş evlerini gezdi. Muhtar Konukevi’nde, Tarsus doğumlu ilk Yahudi din adamı, ilk misyoner olan ve Roma halkına hıristiyanlığı öğreten havarilerden Aziz Paul (Pavlus)’un Anadolu’da yaptığı yolculuklarından bahseden NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü (Eskiçağ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Ulutürk, MS 49-56’da Aziz Paulus’un Barnabas ile birlikte Anadolu’da yaptıkları yolculuklardan bahsederek “Kudüs’ten yola çıkan Pavlos, Anatalya limanına vardıktan sonra Psidia Antiokheia (Yalvaç)’ya ve buradan İconium (Konya) ile Lystra (Hatunsaray) ve Kilistra’ya uğruyor. Şunu da ifade etmek isterim ki, bizim bildiğimiz günümüz Hıristiyanlığı tamamen Pavlus’un inşâ ettiği Hz. İsa’sız bir hıristiyanlıktır.” dedi.

Kilistra Tarih Turizmine Kazandırılmalı

Kilistra antik kentinin tarihî Kral Yolu (Via Sebaste) üzerinde yer aldığını belirten Doç. Dr. Ulutürk, görüşleri şöyle dile getirdi: “Kilistra’da hıristiyanlık döneminden kalma çok sayıda yapı var. Bizans döneminde bazıları şapel yapılmış. Bazıları konaklama veya barınma yerleri olarak kullanılmış. Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde de ilgi görüyor burası. Bu bölgede 1998 yılında bir onarım çalışması yapıldı. 2001 yılında da tescillenerek Kentsel Arkeolojik Sit Alanı olarak ilân edildi. 1872 tarihli salnamelere baktığımızda burada 208 hâne ve 577 nüfus bulunuyor. Burası çok büyük bir yer. Burasının hakettiği değeri bulabilmesi açısından köyde inanılmaz güzellikte tarihî taş evler var. Bu köyün mutlaka derlenip toparlanması lâzım. Buradaki konaklardan birisi etnografya müzesi olarak düşünülebilir. Burası piknik yapılabilecek tarzda hem güzel bir yer hem de tarih turizmine kazandırılabilir.”

HİSDER’DEN TEŞEKKÜR

Geziye yaptıkları katkılardan dolayı Kilistra Mahallesi Muhtarı Osman Urgancı ile Şair-Yazar İsmail Detseli’ye derneğin teşekkür plaketi takdim edildi. Doç. Dr. Muammer Ulutürk’e ise hediye verildi. HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu da, yaptığı kısa teşekkür konuşmasında dernek olarak güzel şehrimiz Konya’yı tanımaya yönelik her ay “Tarihî Geziler” düzenlediklerini ifade ederek “Bu tarihi gezimizde derneğimize araç tahsis ederek ve kumanya ile gezimize büyük katkı sağlayan Sayın Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a teşekkür ederim. Bu gezilerde Konya’mızın tarihi ve turistik yerlerini rehberler eşliğinde gezerek güzel şehrimizi tanımış oluyoruz. Bir sonraki gezimiz Neolitik dönemden kalma Çatalhöyük olacak.” dedi.

100 kişiden oluşan gezi grubu, Roma dönemlerinde yoğun yerleşime sahne olan ve zamanla Kapadokya benzeri bir mimarî dokuya kavuşan Kilistra’yı şair-yazar İsmail Detseli rehberliğinde sarnıç, şaraphane, manastır, küçük kilise, gözcü kuleleri, sığınaklar, antik yollar ile mahalleleri gezdi.

 

 

Konya Bülten

Benzer Haberler