Konya Aydınlar Ocağı’nda Kırgız Rüzgârı Esti

 Konya Aydınlar Ocağı’nda Kırgız Rüzgârı Esti

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Bağımsızlığının 30.Yılında Kırgızistan Tarihi ve Müziği” tanıtıldı.

Eğitimci Mehmet Altuntaş önderliğinde gerçekleştirilen ve Kırgızistan ile Türkiye millî marşlarının okunmasıyla başlayan programda, Konya’daki üniversitelerde okuyan Kırgız öğrenciler Khakan Borsokeevi ve Nurjan Boobekova, sunum halinde Kızgızistan’ı tanıttılar. Baigazy Kırgızbaev, Manas Destanı’nın ilk bölümünü okurken Abanaly Asanbekov, Kopuzla Kırgız müziğinden örnekler sundu ve müzik eşliğinde Kırgız folklor gösterisi yapıldı.

 

Kırgızistan’ı fotoğraflar eşliğinde tanıtan Nurjan Boobekova, Kırgız bayrağı ve armasında yer alan şekil ve sembollerle ilgili şu bilgileri verdi. “Kırmızı renk uğruna can verilerek ve kan akıtılarak elde edilen bağımsızlığımızı ve özgürlüğü ifade ediyor. Hayatı ve canlılığı sembolize eden sarı güneşin etrafında kırk ışın yer alıyor. Bunun birkaç sembolü var. Kırgız kelimesi kırk kelimesinden geldiği için Kırgız deniliyor. Diğer bir ifadeyle Manas Baba’mızın Kırk görevli askeri olmuş. O olmasaydı Kırgızlar da olmazdı! Ve Kırgızlar 40 soydan oluşuyor.” Buğdayın Kırgız kültüründe özel anlamı olduğunu ve “Ekmek olmazsa hayat da olmaz” anlamını taşıdığını belirten Boobekova, Kırgızların çalışkan bir millet olduğunu söyledi.

Dünya Göçebe Oyunları Türkiye’de Yapılacak

Kırgız Cumhuriyeti’nin Başşehri Bişkek, yüzölçümü 198.500 km2. Nüfusu 6 milyonun üzerinde. Resmî dilleri Kırgızca ve Rusça. Resmî para birimi ‘Kırgız Sam’ı. 1 TL. 6,5 Sam ediyor. Eski göçebe kültür ve hayat tarzını korumak ve ata sporlarını yaşatma amacıyla 2014’de Issık Göl’de milletlerarası olarak hayata geçirilen Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü ise, bu sene Türkiye’de Bursa – İznik’te yapılacak. Türk tarihinin önemli kadın karakterlerinden olan Kurmancan Datka, “Alay Kraliçesi” olarak tanımlanıyor. Kurmancan, Kırgızların tarihinde ve Türkistan’da “Datka” (general) ünvanı ile şereflendirilen tek kadın. Kırgızistan’ın dünyaca tanınan yazarları arasında bulunan Cengiz Aytmatov, Kırgızistan’ın 1991’de bağımsızlığına kavuşmasından sonra ülkesini dışarıda büyükelçi ve devlet adamı olarak da temsil etti.

Manas Destanı’nı Rus Türkololg’dan Öğrendik

Manas Destanı ile ilgili söz alan emekli tarih öğretmeni İbrahim Meydan da, “Hind Destanı Ramayana’nın 24 bin beyiti var. Manas Destanı’nın beyiti ise 500 binin üzerinde. Ramayana destanına 500 şarkı eklenmiş ve türkülerle de eklenerek büyümeye devam ediliyor. Türk dünyasının rekoru kırılamayacak en büyük tek destanı Manas Destanı’dır. Batı kültürünün temel destanı olan ve Homeros tarafından yazılan İlyada Odysseia Destanı’ndan da 27 kat büyüklüğündedir. Bu, bizim kültür büyüklüğümüzün de bir ifadesidir.” dedi. Türk milletinin tarihi yaptığını fakat yazamadığını dile getiren Meydan, Manas Destanı’nı yazılı metin haline getiren ve Türkiye Türkçe’sine çevrilmesine sebep olan kişinin Alman asıllı Rus Türkologu Wilhelm Radloff olduğunu belirterek “Üzücü olan taraf da Manas Destanı’nı onun sayesinde öğrenmiş olmamızdır” dedi.

Katılımcılara Kitaplar Hediye Edildi

Konya İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen ve Memleket Tv’den çevrimiçi olarak canlı yayınlanan programda Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Kırgız öğrencilere Araştırmacı Yazar Abdullah Uçar’ın “İslâm Medeniyeti İlimler İcatlar Keşifler” adlı kitabını hediye olarak verdi. Ayrıca Konya Aydınlar Ocağı’nın teşekkür plaketleri takdim edildi. Kırgızistan’la ilgili soruların yöneltildiği internet üzerinden yapılan yarışmada ilk üç dereceye giren katılımcılara, Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un kitapları armağan edildi.

Konya Bülten

Benzer Haberler