Konya’daki Binlerce Yıllık Hitit Su Anıtı Eflatunpınar’ı

 Konya’daki Binlerce Yıllık Hitit Su Anıtı Eflatunpınar’ı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde Geç Hitit döneminden kalan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı’na, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artıyor.

Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı beldesine 4 kilometre mesafede, milattan önce 1200’lü yıllarda Geç Hitit döneminde Kral 4. Tutalya tarafından yaptırılan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, akan suların merkezi havuzda toplanarak, gerektiğinde tasarruflu şekilde kullanılmasını sağlayan nadir görülen sistemiyle dikkati çekiyor.

Doğal su kaynağı üzerinde yapılmış büyük bir havuz ve dikdörtgen formda şekillendirilmiş kayalar üzerine kabartma tekniğiyle inşa edilmiş, tanrı ve tanrıça figürlerinin yer aldığı anıtın duvarlarına paralel konumundaki su kanalları, suyun havuz içerisine akmasını sağlayarak dönemin su tesisatı ile su teknolojisi hakkında önemli bilgiler veriyor.

Birbirine uygun olarak kesilmiş andezit blokların titizlikle birleştirilmesiyle inşa edilen Eflatunpınar Hitit Anıtı, özgün taş işçiliği, kabartmalardaki kompozisyon ve bir açık hava tapınağı olarak düzenlenmesi ile Hitit Uygarlığı’nın diğer kaya anıtlarından ayrılıyor.

UNESCO tarafından 2014’te “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne dahil edilen Eflatunpınar Hitit Anıtı, yurt içi ve yurt dışından her yıl giderek artan sayıda turisti ağırlıyor.

Konya Bülten

Benzer Haberler