Necmettin Erbakan Üniversitesinde Bilimsel Yayıncılık Faaliyetleri Değerlendirildi
Bilimin Merkezi Konya
TÜBİTAK, Türkiye’de kurulacak bilim merkezlerini desteklemek üzere ilk resmi çağrısını 2008 yılında yayınlamıştır. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait proje önerisi için destek kararı alınmıştır. Böylece Konya, TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk bilim merkezini kurmak üzere önemli bir misyon üstlenmiştir.
Konya’nın önde gelen kurum ve kuruluşlarından olan Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Selçuk Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve KOSKİ bu tarihi sorumluluğun yükünü paylaşmak üzere bilim merkezinin kuruluş çalışmaları içinde etkin bir şekilde rol almıştır. Bu işbirliği sayesinde Konya, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada sürekliliği zaman zaman risk altına giren bilim merkezlerinin ayakta kalmaları adına örnek bir işbirliği modeli geliştirmiştir.
Yaklaşık 100 000 m2‘lik bir arazide; 26 250 m2‘lik kapalı alanı, 14 000 m2’lik açık otopark alanı ve araç yolları, 11 000 m2’lik yürüyüş yolları, 47 000 m2’lik yeşil alanı ile gerçek bir cazibe merkezi olan Konya Bilim Merkezi, gerçekleştirilmesi zor bir mimari tasarımı hayata geçirerek yeni nesilleri hedeflerine ulaşabilmek için yüreklendirmektedir. Rüzgâr enerji santrali ve güneş panellerini içinde barındıran tesis, Türkiye’de inşa edilmiş önemli bir yeşil bina örneğidir. Konya Bilim Merkezi; tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ve kütüphanesi ile herkes için gerçek bir bilim merkezi olacaktır.
Konya Bilim Merkezi, Konya’yı biliminde merkezi yapma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırarak “İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır” ilkesi ile her yaştan ziyaretçiyi bilimin güler yüzü ile tanıştırarak, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanı sağlayacaktır.
Yenilikçi, araştırmacı ve özgüven sahibi bireylerin yetiştiği bir bilgi toplumunun oluşmasına destek olmak için, her yaştan ziyaretçiye yönelik eğlenceli ve etkileşimli ortamlar sunarak, onları bilim ve teknolojiyle buluşturmak, bilimsel merak ve öğrenme isteği uyandırmak, yeni fikirler üretilmesine imkân sağlamaktır.
Konya Bilim Merkezi; bilimi seven, anlamaya çalışan, günlük hayatta bilimsel gerçeklerin yol göstericiliğinden faydalanan, bilim üretmeye istekli, yenilikçi bireylerin topluma kazandırılmasında önemli bir rol üstlenecektir.
Planetaryum
Planetaryum veya gezegenevi, güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonlarıdır.Geleneksel sinema ya da tiyatro salonlarından ayıran en önemli özellikleri, kubbe biçimindeki perdeleridir. Gökyüzü, gerçeğine çok yakın bir biçimde bu perdeye yansıtılır. Öyle ki, bu kubbenin altına yerleştirilen koltuklarda oturan seyirciler kendilerini gerçek gökyüzünün altında gibi hissederler. Hepsinden önemlisi, burada yapılan gösteriler, izleyiciyi bir sinemadan ya da herhangi bir başka gösteriden daha fazla içine almaktadır.
Konya Bilim Merkezi’nde yer alan planetaryum; çapı 14 m olan tam küre formunda, 100 kişi kapasiteli optik ve optomekanik sistemi bulunan, gökyüzü, gökcisimleri ve benzeri görüntülerle hazırlanan özel görsellerin ve bilimsel içerikli özel filmlerin izlenebileceği kubbe sinemalardır
Atölye & Laboratuvarlar
Yenilikçi, araştırmacı ve özgüven sahibi bireylerin yetiştiği bir bilgi toplumunun oluşmasına destek olmak için, her yaştan ziyaretçiye yönelik eğlenceli ve etkileşimli ortamlar sunarak, onları bilim ve teknolojiyle buluşturarak. Bilimsel merak ve öğrenme isteği uyandırarak, yeni fikirler üretilmesine imkân sağlanılıyor. Yaşam laboratuvarı, matematik ve teknoloji laboratuvarı, fizik laboratuvarı, tasarım atölyesi, meraklı minik mucitler, atık kazanı,Profesör Doktor Aziz Sancar laboratuvarı, temel adımlar laboratuvarı,robot arena ve bilim gösterileri bulunuyor
Sergi Galerileri
Farklı konularda bilgi sahibi olabileceğiniz bilimin sultanları,vücudumuz,dünyamız,evrenimiz,yeni ufuklar,temel adımlar,minia Selçuklu ve açık hava sergileri bulunuyor.
Borsa Eğitim ve Simülasyon Laboratuvarı (BISTLAB)
BISTLAB, Konya Bilim Merkezi ve Borsa İstanbul ortaklığında kurulan, sermaye piyasalarında kalifikasyonu yüksek yerli yatırımcılar ve iş dünyası profesyonellerini geliştirmeyi amaçlayan, aynı zamanda sermaye piyasalarında dair AR-Ge çalışmaları gerçekleştiren Borsa İstanbul Laboratuvarıdır.BISTLAB projesi 2018 Ocak ayı itibari ile Konya Bilim Merkezi ve Borsa İstanbul ortaklığında hayata geçmiştir