Konya’nın Selçuklu Devleti’ne Başşehir Oluşunun 923. Yılı Kutlandı

 Konya’nın Selçuklu Devleti’ne Başşehir Oluşunun 923. Yılı Kutlandı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 923. yılı dolayısıyla “Selçuklu Payitahtı Konya” temasıyla kutlama programı düzenledi. Birçok ilke sahne olan programda; Türkiye Selçuklu Sultanlarına Saygı Nöbeti, Selçuklu Gülbank Duası, Selçuklu Nevbet Merasiminin yanı sıra bir çok etkinlik gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 1097 yılı Haziran sonlarında Konya’yı başşehir ilan ederek diriliş mücadelesini başlatan ecdadımıza çok şey borçlu olduğumuzu belirterek, Konya\’nın başşehirlik vasfını yaşayan, yaşatan ve yansıtan bir şehir olduğu söyledi. Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Önemli olan gönüllerde başşehir olabilmek. Konya, gönüllerin şehri olmayı da başarmış bir şehir.” dedi.

Kadim şehir Konya’nın Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 923. yılı dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Selçuklu Payitahtı Konya” temasıyla kutlama programı düzenledi.

Bu yıl ilki düzenlenen ve birçok etkinliğe sahne olan kutlama programı; yeni tip koronavirüs önlemleri nedeniyle sınırlı katılımla Alaaddin Tepesi Selçuklu Sultanları Türbesinde Fetih Suresi okunmasıyla başladı. Daha sonra Selçuklu Sultanları Türbesinde temsili “Saygı Nöbeti” tutularak Selçuklu Gülbank Duası yapıldı.

Selçuklu Nevbet Merasimiyle devam eden kutlama programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bir başkent daima başkenttir” sözüne vurgu yaparak, Konya’nın başşehir kalmayı başarabilen dünyanın sayılı şehirlerinden birisi olduğunu söyledi.

DİRİLİŞ MÜCADELESİNİ BAŞLATAN ECDADIMIZA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ

Konya’nın başşehirlik vasfını yaşayan, yaşatan ve yansıtan bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Altay, “ An itibarıyla bu programı icra ettiğimiz şu mübarek mekân bunun en sağlam delilidir. Selçuklu Sultanlarının istirahatgahında açılışı yapılan programda birçok ilke imza atıyoruz. Bu ilklerden birincisi, yapılan nöbet değişimi ile burada bulunan Türkiye Selçuklu Sultanlarına Saygı Nöbeti başlatılmış olmasıdır. Türkiye Selçuklu Devleti’nde tahta geçme merasimleri Cuma günleri yapıldığı için başşehir Konya’da bugün yaptığımız bu merasimle bir geleneği daha başlatmış oluyoruz. Yine, bu Cuma günü ilk kez merkez camilerde, Büyük Selçuklu Devleti Sultanlarından itibaren, özellikle Alâeddin Tepesi üzerinde metfun olan tüm Türkiye Selçuklu Sultanları için dua edildi; bizlere bu toprakları vatan yapan tüm Selçuklu Sultanları için okunan Kur’an-ı Kerim’in hatim duası yapıldı. 1097 yılı Haziran sonlarında Konya’yı başşehir ilan ederek diriliş mücadelesini başlatan ecdadımıza çok şey borçluyuz. Onlar, seferden sefere koşarken bereketli topraklarda filizlenen Mevlana misali ilim dehalarıyla gönülleri de fethettiler. Bize bu toprakları canları ve kanları pahasına miras bırakan Sultanlar ve onların yiğit askerlerinin daha fazlasını hak ettiklerinin bilincindeyiz. Onlara layık olabilmek için var gücümüzle gayret göstermeye devam ediyoruz. Bu program vesilesi ile hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun” dedi.

CENABI HAK RUHLARINI ŞAD EYLESİN

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, Konya’nın uzun yıllar bu milletin Anadolu coğrafyasındaki varlığının mihenk noktası olduğunu belirterek, “Rahmetli ecdadımızın huzurunda bulunduğumuz Selçuklu sultanlarımız bu davayı sürdürmüştü. Cenabı Hak ruhlarını şad eylesin. Mekanlarını cennet eylesin ve bir kez daha diyorum ki, siz ey sultanlarımız rahat uyuyun davanıza sahip bir nesil bu davayı olduğu yerden daha ötelere götürmek için artık bir kez daha görev başında.” diye konuştu

KONYA GÖNÜLLERİN ŞEHRİ OLMAYI DA BAŞARMIŞTIR

Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da “Oldukça anlamlı gün vesilesiyle bir arada bulunmaktayız. Kültürümüz ve medeniyetimizin değerli bir kalesi; ilim, irfan, kültür şehri Konyamızın Türkiye Selçuklu devletlerinin başşehri oluşunun 923. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu kutlamalar bu yıl Büyükşehir Belediyemizin başlatmış olduğu bir organizasyonla ilk defa gerçekleştiriliyor. İnşallah geleneksel olarak çok daha büyük çaplı ve Konyamıza yakışır, yaraşır tarzda daha büyük kapsamlı bir şekilde kutlamaları devam ettireceğiz. Önemli olan gönüllerde başşehir olabilmek. Konya, gönüllerin şehri olmayı da başarmış bir şehir. Burada sultanlarımızın huzurunda onların bizlere devrettiği böyle değerli bir şehir olan Konyamızı, hazinemizi daha da değerli kılmak için elimizden geleni yapmaya çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından kutlama programı; “Selçuklu Pâyitahtı Konya” belgesel gösterimi ile devam etti. Programa katılan akademisyen Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen “Türkiye Selçuklu Devleti’nin Bize, Bugünün Türkiyesi’ne ve Dünyaya Olan Etkileri” konulu sunum gerçekleştirdi.

Ayrıca programda, Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından “Selçuklu Pâyitahtı Konya” konulu tiyatro gösterimi de izleyicilerle buluştu. Programın son kısmında ise, Sultan I. Mesud’un kendi adına bastırdığı sikkenin büyütülmüş röprodüksiyonu (aslının kopyası) Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tarafından katılımcılara hediye olarak takdim edildi.

 

Konya Bülten

Benzer Haberler