Kültür ve Sanatın İyileştirici Gücüne İnanıyoruz

Açıldığı günden buyana birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan Selçuklu Kongre Merkezi (SKM), dünya standartlarında teknolojik altyapısı, deneyimli kadrosu ile şehre önemli bir katkı sağlıyor. Ulusal ve uluslararası kongre, toplantı, fuar, sergi, müzikal, tiyatro, konser gibi her türlü bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirilebilen SKM, Jalal A.Ş. tarafından işletiliyor. SKM’de önemli kültürel faaliyetlerin düzenlenmesinin yanında, işletmecisi tarafından farklı fikirler de ortaya konarak, SKM daha renkli bir hale getiriliyor.
İki yılı aşkın bir süredir tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle kültür-sanat faaliyetleri büyük sekteye uğradı. Dünya genelinde 2020 yılından bu yana sayısız festival ,etkinlik iptal edildi ya da ileri bir tarihe ertelendi. Özellikle kapalı salonlarda gerçekleştirilen etkinliklerin salgının yayılmasında kritik bir noktada bulunması nedeniyle geçtiğimiz yılın bahar aylarından itibaren konserler, tiyatrolar ve film gösterimleri büyük oranda gerçekleştirilemedi JALAL Management Kurucu Ortak ve Selçuklu Kongre Merkezi Genel Müdürü Fatih Kocagüzel ile SKM’deki kültür-sanat etkinliklerinde yeni dönemi konuştuk.
Tüm dünyayı derinden sarsan korona virüs salgını pek çok sektörde olduğu gibi kültür sanat dünyasında da büyük hasarlar bıraktı. Bu konuda neler söylemek isterseniz?
Korona virüsün tüm dünyayı etkilediği bir ortamda SKM olarak elbette bizlerde çok etkilendik. Yaptığımız işin öncelikle kitleleri bir araya getiriyor olması bu süreçteki en büyük dezavantajlarımızdan. Sosyal mesafeden yola çıkarak insanları bir araya getirememenin neticesinde bu sürecin en çok zarar gören ve etkilenen sektörlerinden biriside Kültür, Sanat, Gösteri etkinliklerine ev sahipliği yapan bizim gibi işletmeler. Aslında bu süreci işlerimizin tamamen durması olarak da adlandırabiliriz. SKM olarak Kültür-Sanat’ ın yanı sıra Kongre, Fuar, Toplantı gibi farklı alanlarda da misafirlerimize ev sahipliği yapıyoruz. Tüm alanlarda olduğu gibi Kültür sanat dünyasında da özellikle kısıtlamaların olduğu dönemlerde tamamen duran bu sektör özellikle yaz döneminde tekrar hareketlenmeye başladı. Bizlerde SKM Açık hava sahnemizde birçok etkinliğe ev sahipliği yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Tüm dünyayı evlere kapatan bu çaptaki bir salgın kültür sanat dünyasının geleceğini nasıl etkileyecektir sizce? Uluslararası işbirliklerinde azalmalar olur mu, dijital programlara bir yönelim gözlemlenir mi ileride?
Kültür sanat dünyası çok zor bir dönemden geçiyor. Bu sektörün en temel özelliklerinden biri, insanları bir araya getirmekti. Tiyatrolardan konsere, sinemadan gösteriye, kültür sanatın yaygınlaşmasına ve üretimine katkıda bulunan pek çok kişi ve kurum faaliyetlerini ertelemek veya iptal etmek zorunda kaldı. Kültür-sanat alanı için önümüzdeki dönemde nelerin öne çıkacağı konuşulurken hem kurumların hem de izleyicilerin beklentilerini ölçen birçok dijital programlar ve araştırmalar yapıldı, bu faaliyetler de yol gösterici nitelikte. Bu dijital programlar bir çok alanda yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor, benim düşüncem kültür-sanat etkinlikleri temasın önemli olduğu bir şekilde görmek, dokunmak istediğimiz, duyguların ön plana çıktığı bir alan olduğu için pandemi sonrası geçmişe göre çok daha fazla kültür sanat etkinliğinin gerçekleşeceğini ve dijital programların zamanla son bulacağı yönündedir.
Korona virüs salgını önlemlerinin en çok etkilediği alanlardan biri de kültür sanat oldu. Selçuklu Kongre Merkezi yaşadığımız olağanüstü günlerde neler yaptı ve yapıyor?
SKM olarak tek bir alanda değil birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Kongre, fuar, toplantı, sempozyum derken bir taraftan da şehrin ve bölgenin kültür sanat ihtiyacını karşılıyoruz. Birçok ulusal ve uluslararası sanatçı, tiyatrolar ve gösterilere de ev sahipliği yapıyoruz. Çeşitlilik anlamında Türkiye’ de alternatifsiz olduğumuzu söyleyebilirim. Pandemi döneminde evet özellikle kültür sanat alanında ciddi anlamda etkilendik. Uzun bir dönem kapalı kaldık ve yine uzun bir dönem kısıtlamalardan dolayı etkinlikleri gerçekleştiremedik. Nerdeyse etkinliklerin tamamı iptal oldu veya ertelendi, ertelendiği tarihte yine gerçekleşemediği için iptal etmek durumunda kaldık. Kısıtlamaların olduğu günlerde özellikle online programlara yer verdik. Kısıtlamalar sonrası ise yine Pandemi kuralları çerçevesinde etkinliklerimizi yapmaya başladık, sosyal mesafe, maske ve ateş ölçümü başta olmak üzere tüm misafirlerimizi HES Kodu uygulaması üzerinden merkezimize girişlerini sağladık. Şu anda da aşı kontrolü yaparak misafirlerimizi ağırlıyoruz. Bakanlığımız tarafından uygulanması gereken tüm tedbir ve uygulamalarımızı eksiksiz olarak yerine getiriyoruz. En büyük temennimiz pandeminin tamamen bitmesiyle eskisi gibi dolu dolu etkinliklerimize yer vermek ve şehrimizin kültür elçiliğini yapmak.
Yasaklar sonrası Selçuklu Kongre Merkezi’ni etkinliklerine yeterince ilgi oldu mu?
Özellikle yasakların kalması sonrası, aynı zamanda da yaz dönemine gelmesinden dolayı açıkk hava etkinliklerimize yer verdik. Açık hava etkinliklerimiz oldukça yoğun talep gördü ve kısa sürede etkinliklerimiz dolu dolu geçmeye başladı. Geçmiş yıllarda özellikle yaz döneminde kültür-sanat etkinlikleri nerdeyse yoktu. SKM olarak şehrimize yeni bir destinasyon oluşturarak yaz aylarının da hareketli geçmesini sağladık. Etkinlik sektörü aynı zamanda Turizmin paydaşlarını da etkileyen bir sektör. Konaklamasıyla, yeme-içmesiyle, alışverişiyle … birçok sektöre katkı sağlıyor. Özellikle geçen ay ev sahipliği yaptığımız ‘’ Türkiye Satranç Şampiyonası ‘’ nın şehrimize gerek otellerimizde sağladığı geceleme sayısıyla, gerekse simitçisinden hediyelik eşyasına kadar bir çok alanda sağladığı istihdamla çok ciddi bir ekonomi yaratmıştır. Bu vesileyle destek olan tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür etmek isterim. Yine 22-30 Eylül tarihlerinde ‘’ 18.Uluslararası Mistik Müzik Festivali ‘’ ne ev sahipliği yapacağız. Şehrimiz için çok değerli olan bu etkinliğe de yoğun bir ilgi olacağını öngörüyoruz. Bu ve bunun gibi etkinliklere çok daha fazla ev sahipliği yapmalıyız.
Salgın hastalıkla ilgili Selçuklu Kongre Merkezi’nde ne gibi önlemler alındı bu konuda neler söylemek isterseniz?
Tabii bu süreçte hijyen, sosyal mesafe ve diğer kontrolleri özel uygulamalarla son derece titiz bir şekilde SKM genelinde hijyen tedbirlerini sıkılaştırdık. Görsel afiş çalışmaları ile çalışanlar ve misafirlerin de bilgilendirilmesini sağladık. Devletimizin belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde hareket ederek SKM’de gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Güvenli Turizm sertifikasına sahip merkezimizde, ateş ölçümünden, aşı kartı kontrolüne, sosyal mesafe yazılı uyarılarımızdan anons uyarılarına kadar tüm hatırlatmaları sürekli olarak SKM ye gelen tüm misafirlerimize yapıyoruz. Aldığımız tüm tedbirleri, sosyal medya başta olmak üzere tüm kanallarımızdan da duyurmaya devam ediyoruz.
Sizce Korona virüs günlerinden sonra etkinlikler nasıl devam edecek? Ne gibi önlemler alınmalı, nasıl düzenlemeler yapılmalı?
Korona virüs sonrası etkinliklerin aşırı talep göreceğini ve dolu dolu geçeceğini düşünüyorum. Neredeyse 1,5 yıldır devam eden pandemiden dolayı uzun dönemlerimizi evlerimizde geçirdik. Toplu etkinliklere katılamadık, sosyalleşememek belki bir çoğumuzda psikolojik sorunlar yarattı; bu nedenlerden dolayı tamamen sağlıklı ortamlarında oluşmasıyla etkinliklere çok ciddi bir talebin olacağını düşünüyorum.
Tabiki bu fiziksel mekânlarda devam edecek olan kültür-sanat faaliyetleri için; öncelikle, etkinlik düzenlerken uyulacak kuralları belirleyen bir rehber oluşturulması ve tüm kültür kurumlarının bunu uygulaması önemli hale geldi. Kültür-sanat sektörü açısından, etkinlik planlarken pek çok alanda olduğu gibi dayanışma ve sosyal etki gibi kavramların göz önünde bulundurulması ise kaçınılmaz görünüyor. Normalleşme süreciyle birlikte, paydaşların iş birliğini güçlendirmesinin tam zamanı. Bu sayede kültür-sanatın kapsayıcı ve dönüştürücü gücünün görünür olması daha fazla kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Önlemlerimizi en iyi şekilde alarak ve geniş kitlelere ulaşmak için birleştirici gücümüzü kullanarak yapacağımız düzenlemelerle bu süreç çok daha kısa sürede aşılacak ve normal yaşam içerisine girmiş olacağız diye düşünüyorum.
Başta şehrimiz olmak üzere ülkemizin farklı yerlerinde kültür-sanat etkinlikleri organize eden şirketimiz, Jalal Management olarak, kültür-sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz.