Selçuk TÖMER’de gönüllü kültür elçileri yetişiyor
2013 yılında kurulan Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER), bugüne kadar 100’e yakın ülkeden 2 bin 200 yabancı uyruklu öğrenci Türkçe öğrendi. Türkçeyi ve Türk kültürünü; teoriye ek olarak yaşatarak da öğreten Selçuk Üniversitesi TÖMER’deki öğrenciler, eğitimin sonunda rahatlıkla Türkçe konuşabiliyor ve iletişim kurabiliyor. Öğrenciler, ülkelerinde döndüklerinde ise inşa edilen gönül köprüsü sayesinde kültür elçisi görevini üstleniyor.
24.03.2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile faaliyete geçen Selçuk Üniversitesi TÖMER’de, aynı yıl Türkçe öğretimi başladı. Bugüne kadar Irak, Suriye, Amerika Birleşik Devletleri, Madagaskar, Kolombiya, Moğolistan, Hindistan, Gabon, Haiti gibi 92 ülkeden 2 bin 200 öğrenciye Türkçe öğreten Selçuk Üniversitesi TÖMER’de 2020-2021 eğitim-öğretim yılında kendi imkânlarıyla Türkçe öğrenmek isteyen yaklaşık 200 öğrenciye ve 130 Türkiye burslusu öğrenciye uzaktan eğitim ile Türkçe ve Türk kültürü anlatılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesindeki Yurt Dışı Akraba Toplulukları tarafından sağlanan Türkiye Bursları kapsamında bu yıl 4 bin öğrenciye burs verildi ve bu öğrencilerden yaklaşık 150’si Selçuk Üniversitesine yerleştirildi.
ÖĞRENCİLER, TÜRKÇE’Yİ YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR
Selçuk Üniversitesi TÖMER’de öğretimin her aşamasında okuma, dinleme, yazma, konuşma konuları esas alınıyor ve dersler, klasik bir dilbilgisi anlatımından ziyade hayatın bir parçası olarak öğrencilere sunuluyor. Öğrencilerin gerek Üniversite içerisinde gerekse günlük hayattaki ihtiyaçları ile bizzat ilgilenen akademisyenlerin bu özverisi, Selçuk Üniversitesi ve Konya’nın daha çok sevilmesine ve daha çok tercih edilmesine vesile oluyor. Selçuk Üniversitesi TÖMER; belediyeler, valilikler, sosyal-kültürel, eğitim amaçlı faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile uyum programları, sportif faaliyetler, kültür gezileri düzenliyor. Dil öğretimini kolaylaştıran bu etkinlikler sayesinde öğrenciler, ülkemizi ve kültürümüzü de benimsemiş oluyor.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ 5 KURDA TAMAMLANIYOR
Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Baykan, “Selçuk Üniversitesi TÖMER’deki öğretim, U düzeni oturma planına uygun sınıflarda yapılıyor. Sınıf mevcutları, uluslararası standartlara uygun olarak belirleniyor ve öğretim, teknolojik imkânlarla destekleniyor. Bünyesinde 12 derslik bulunan merkezde aynı anda 200 öğrenciye ders verilebiliyor. Merkezde, öğrencilerin ve akademisyenlerin istifade edebileceği Türkçe kitapların yanı sıra, Türk kültürünü, geleneklerini, sosyal yaşamı tanıtıcı dijital dokumanlar da mevcut. Selçuk Üniversitesi TÖMER’deki Türkçe öğretimi A1-2, B1,2 ve C olmak üzere 5 kurda tamamlanıyor ve her kurun sonunda dört temel beceriyi esas alan sınavlar yapılıyor. Ayrıca belli aralıklarla Türkçe Yeterlilik Sertifika Sınavı (TYSS) da gerçekleştiriliyor. Öğrenciler, eğitimin sonunda rahatlıkla Türkçe konuşabiliyor ve iletişim
kurabiliyor.” dedi.
Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde eğitim gören öğrencilerden Mir Chaman (Afganistan), Nurbalqis Abdul Rashid (Malezya), Abdulkadir Fakih (Somali) ve Abdel- Razakh Abdoulaye (Çad), Selçuk Üniversitesinde öğrenci olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını, burada edindiklerini tecrübelerini ülkelerine döndüklerinde severek paylaşacaklarını söyledi.