“Karadağ Binbirkilise” Araştırmalarında Elde Edilen Bulgular Bilim Dünyasına Sunulacak
TİKA, Cezayir’de Osmanlı Dönemine Ait El Yazmalarını Dijital Ortama Aktarıyor
TİKA ile Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında, Cezayir’in el-Agvat (Laghouat) kentinde görevlendirilen Konya El Yazma Eserler İl Müdürü Bekir Şahin çalışmalarına başladı.
TİKA’nın Cezayir Koordinatörü Dr. Gökçen Kalkan, yaptığı açıklamada, Fransız sömürgesi döneminde birçok belgenin Fransızlar tarafından imha edildiğine ya da Fransa ya götürüldüğüne dikkati çekerek, bölge halkı tarafından muhafaza edilebilen Osmanlı dönemi el yazması belge ve kitapların ise ancak bağımsızlık sonrası ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.
Cezayir hükümetinin de bu eserlerin toplanması ve korunmasına büyük önem verdiğini belirten Kalkan, başlattıkları bu proje ile Cezayir’in birçok şehrinde bulunan çok kıymetli belgelerin tespit tasnif, tamiri yapıldıktan sora dijital ortama aktarılmasını planladıklarını söyledi.
Kalkan, böylece bu eser ve belgelerin başta Türkiye olmak üzere bütün araştırmacıların erişimine açılmış olacağına işaret etti.
Öte yandan Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Müdürü Ahmet Bensagir de, uzun zamandan beri toparlamaya çalıştıkları belgelerin tasnif, tamir ve dijital ortama aktarılması konusu üzerinde bir arayış içerisinde olduklarını kaydederek, bu hususta TİKA’ya sundukları talebin sıcak karşılanmasının kendilerini çok sevindirdiğini söyledi.
Bensagir, bu konudaki desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
Kaynak: www.tika.gov.tr/tr/haber/tika_dan_cezayir%27de_el_yazmasi_eser_ve_belgelerin_tespit_tasnif_ve_korunmasi_projesi-78602