Zazadın Hanı Kervansarayı Kubbesi Orjinal Haline Kavuştu
Anadolu Selçuklu Devleti’nin Konya’da yaptırdığı en büyük kervansaray olma özelliğini taşıyan ve mimari güzelliğiyle dikkati çeken Zazadın Hanı’ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor.
Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarında Zazadin Hanın kubbesi orjinal taş olarak restorasyonu tamamlandı. Zazadın Hanı Kervansarayı kubbesi orjinal haline kavuştu.
Tarihte yolcuların konaklama merkezi olan, ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlayan kervansarayların Anadolu’daki en büyük örnekleri arasında yer alan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Zazadin Hanı, mimari güzelliğiyle görenleri adeta büyülüyor. Anadolu’da doğudan batıya ve güneyden kuzeye birçok güzergahta Selçuklular tarafından yaptırılan yüzlerce kervansaray, Türklerin ticarete verdiği önemi, ince mimari zenginliğini, konukseverliğini ve sosyal devlet anlayışını yansıtan en önemli tarihi eserler olarak dikkati çekiyor. Konya’ya 22 kilometre uzaklıkta, Aksaray-Konya kara yolundaki Tömek köyü yakınında yer alan Zazadin Hanı, Selçuklu kervansaraylar ağının en güzel yapılarından biri olarak biliniyor. Selçuklu motifli süslemeleriyle dikkatleri üzerine toplayan taç kapıdan girilen, ihtişamıyla insanları büyüleyen handa, yazlık ve kışlık bölümü olmak üzere 24 odanın yanı sıra mescit, hamam, ambar, depo ve ahırlar bulunuyor. Zazadin Hanı’nın inşasının, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat döneminde 1235’te başladığı, oğlu 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1237’de tamamlandığı tarihi kayıtlarda yer alıyor.