Çin Sanatının Şaheseri; Karatay Medresesi

 Çin Sanatının Şaheseri; Karatay Medresesi

Konya, Anadolu’nun en önemli kültürel ve tarihi şehirlerinden biri. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan bu kadim şehir, birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bu eserlerden biri de Karatay Medresesi.

Konya’nın Karatay İlçesinde bulunan Karatay Medresesi, II. İzzettin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından, H 649 (M 1251) yılında inşa edildi.Karatay Medresesi’nin mimarisinde bulunan çini işçiliği, Anadolu Selçuklu Devri çini işçiliğinde önemli bir yer taşır. Artık medrese olarak kullanılmayan Karatay Medresesi, 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak kültür ve sanat camiasında müze olarak ziyarete açıldı.

Medrese Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “kapalı avlulu medrese” plan tipinde tek eyvanlı ve tek katlı olarak inşa edilen yapı eğitim amaçlı yapılan Karatay Medresesi, yüzyıllarca ilime hizmet etmiştir. Medrese’nin giriş kapısı, doğudan gök ve beyaz renkli mermerden yapılmış Selçuklu devri taş işçiliğinin eşsiz bir yapısıyla sağlanıyor. Kapının diğer yüzeylerinde ise el yazısı olan seçme ayet ve hadisler yer alıyor. Karatay Medresesi’nin kubbeye geçiş kısmındaki üçgenlerde Hz. Muhammed, Musa, Davut ve İsa peygamberlerin isimleriyle birlikte dört halife olan Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali’nin isimleri yer almaktadır.

Medresesi’nin içinde bulunan eyvanın güneyindeki kubbeli hücre Celaleddin Karatay’ın türbesidir. Bu kubbeli hücre zamanla hasar almış ve yıkılmış. Fakat 2006 yılında yapılan restore çalışmasıyla yenilendi. Karatay Müzesinde Beyşehir Gölü kenarında bulunan Selçuklu sarayı olan Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar sergileniyor.

 

Konya ve yakın çevresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait çini ve seramikten olan tabaklar bir de kandiller ve alçı buluntular Karatay Müzesinde sergileniyor.

Konya Bülten

Benzer Haberler