Konya Şehir Tiyatrosu “Yoldan Çıkan Oyun” Adlı Oyunu Sahneledi
Fransız Gezgin Léon de Laborde’un Konya ve Karadağ Yolculuğu
Fransız antikacı, liberal politikacı ve bir yazar olan Alexandre de Laborde’un oğlu olan Léon de Laborde, 1807 yılında Paris’te dünyaya geldi. Almanya’da eğitim aldı. 20 yaşına geldiğinde babasıyla birlikte Güney Avrupa’yı ve Doğu’yu neredeyse karış karış gezdi. Arkeoloji faaliyetlerinin yanı sıra, Fransız diplomatik hizmetlerinde de bulundu.
Fransız arkeolog ve gezgin Leon de Laborde
1838 yılında Laborde; Konya’ya ve bugün Karaman il sınırlarında bulunan Karadağ’a ve Madenşehri’ne yolculuklar yaptı. Bu yolculukta tanık olduğu Selçuklu ve Erken Hristiyanlık dönemi tarihi yapıları üstün bir çizer yeteneğiyle resmetti. Bugün bu tarihi gravürler, bizlere dönemin Konya’sı ve Karadağ’ı hakkında hiç görmediğimiz çarpıcı bilgiler sunmaktadır.
Doğu’yu ayrıntılı olarak gezdikten sonra Laborde; Fransız diplomatik hizmetlerinde bulunmuş, 1847’de Paris-Louvre Antika Müzesi’nin köratörü, 1857’de de ise İmparatorluk Arşivleri Genel Müdürü olarak görev yapmıştır.
Laborde çok sayıda eser kaleme almış, bunlardan bazıları da gerçekleştirdiği seyahatlere dair eserlerdir ancak ilgili eserler, -maalesef- hiçbir zaman Türkçe’ye kazandırılmamıştır. (Bkz. Journey through Arabia Petraea, to Mount Sinai. and the excavated city of Petra, the Edom of the prophecies, 1836 ve Voyage en Orient, Asie Mineure et Syrie, 1837–62)
Seyahatleri ve eserleriyle üne kavuşan Léon de Laborde, 1869 yılında Kuzey Fransa’nın Fontenay-en-Vexin-sur-Epte komününde hayata veda etmiştir.
Not: Léon de Laborde’un Karadağ-Madenşehri gravürleri ile ilgili YouTube’taki “Uzak Zamanlar” kanalına da göz atabilirsiniz: “1838 Yılında Karaman Madenşehri’nde Avrupalı bir Gezgin – Leon De Laborde”
Haber ve Fotoğraflar: Murat Sarıbaş