Necmettin Erbakan Üniversitesinde Bilimsel Yayıncılık Faaliyetleri Değerlendirildi
Keçe Ustası Celalettin Berberoğlu’na Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni “ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda ödül sahiplerine ödüllerini takdim etti. Ödül alan isimler arasında ise Konya’da Keçe Ustası olan Celalettin Berberoğlu da yer aldı.
Ödüle layık görülen kişiler ise şu şekidle yer aldı;
Hattat Mehmet Özçayı, Nakkaş ve müzehhibe Dürdane Ünver, Nakkaş Nilgün Gencer, İpek Hereke Dokuma Ustası Nuray Kıvanç, Çömlek Ustası Ahmet Taşhomcu, Çilingir ve Metal işçiliği ustası Hüseyin Şahin Özdemir, Buldan Bezi Dokuma Ustası Selahattin Kaçanoğlu, Sim Sırma Nakış İşleme Ustası Nur Dikilitaş, Ahşap Oyma Ustası Osman Nergiz, Geleneksel Kapı ve Kapı Süsleme Ustası Şerif Mehmet Akgün, Taş İşleme, Modern Yapım Ustası Dursun Köroğlu, Karagöz Ustası Recep Şinasi Çelikkol, Keçe Sanatçısı Celalettin Berberoğlu, Çini ve Seramik Sanatçısı Adil Can Güvenik, Geleneksel Müzik Gülay Diri, Mahya Ustası Kahraman Yıldız, Sıcak Demir Ustası Yusuf Bayyiğit, Sedefkâr Altın Gümüş Kakma Ustası Mehmet Zeki Kuşoğlu, Tesbih Yapım Ustası Bünyamin Korucu, Hadim Bezi Dokuma Ustası Müjgan Akdemir, Tulum İcrası Remzi Bekar yer aldı.
Keçe Sanatçısı Celalettin Berberoğlu, ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.
Keçe Sanatçısı Celalettin Berberoğlu Kimdir?
Üç kuşaktır aile mesleğini sürdüren Celalettin Berberoğlu 57 yaşında bir keçe ustasıdır. Eşi Kübra Berberoğlu’yla iki çocukları vardır. Celalettin Usta, Kültür Bakanlığının “keçe sanatçısı” unvanına sahiptir. Konya’da Türbeönü civarında restore edilmiş eski bir Konya evindeki atölyesinde çalışır. Klasik keçeyi babasından, modern keçeyi ise kendi çabasıyla öğrenmiştir. Suf yün demektir, suf-i de “yünden elbise giyen” anlamına gelir. İnsanlığın yerleşik hayata geçişinden sonra kullanmaya başladığı ilk tekstil ürünlerinden birinin keçe olduğu söylenir. Bu çalışmayı yaparken keçenin hikâyesiyle insanın hikâyesinin birbirine çok benzediğini gördük. Celalettin Usta’nın “ben” değil “biz” olgusunu, sabrı, ritmi ve yaratıcılığı hayatının bir parçası kıldığını hissettik ve öğrendik.