KTÜN’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne Özel Workshop
3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz yürütücülüğünde Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ileri Dönüşüm Atölyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında dönüşüme dikkat çekerek yeniden ve farklılıkları yok sayarak üretimi desteklemek amacıyla workshop sergisi gerçekleştirildi.
Konya Teknik Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz’ın organize ettiği etkinlikte aralarında engelli öğrencilerin de olduğu öğrenci grubu ve KTÜN idari personelinin katılımı ile atık malzemeler kullanılarak yepyeni ürünler tasarladı.
Etkinliğe KTÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Deveci, Rektör Danışmanı Osman Deniz Şimşek, Genel Sekreter Yardımcısı Şazen Çetin ve İdari Mali İşler Daire Başkanı Ali Değer de katıldılar. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Deveci, atık malzemeleri kullanarak sanata dönüştürmenin yollarını keşfetti.Öğrenciler, steampunk akımını ve ileri dönüşüm tekniklerini kullanarak yaratıcı tasarımlar ortaya koydu.
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz etkinlik hakkında yaptığı konuşmada, “ Toplumda herkesin farklı bir şapkası vardır. Görünen ve görünmeyen insanlar arasında sınıfsal kademeler yaratmaya sebep olan şapkalar. Dünyada 40 yıldır kullanılan ve felsefesi gittikçe anlam kazanan evrensel tasarım prensibi ülkemizde ne yazık ki yeterince uygulanamamaktadır. Bunun sebebi görünen ve görünmeyen şapkalarımızın sebep olduğu sınıflandırmalardır. Engellilik durumu, gerekli düzenlemeler ve ortamlar sağlandığı takdirde sadece kişinin kendisini ilgilendiren bireysel bir farklılık haline dönüştürmektedir. Bu bağlamda her bireyin şapkalarını bir kenara koyarak aynı eylemin içinde bulunacağı ve insan olmanın toplumsal bir ortak payda haline dönüşeceği ortamlar yaratmanın değeri büyüktür. Bu bağlamda ileri dönüşüm atölyesi kavramı bu ortamı sağlamayı hedef almaktadır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli öğrenci birimi koordinatörlüğü tarafından organize edilen etkinliğin amacı, şapkalarımızı kenara bırakıp ortak eylemin ortak üretimin içinde olmak, sanatın birleştirici gücüyle kendimizi bulmak ve engellerimizin kaybolduğu bir dünyaya adım atmaktı. Bu amacı gerçekleştirdik. Ortak hedefte buluşan katkı veren tüm katılımcılarımıza minnettarım.” dedi.
Gün boyu süren atölye çalışmasının sonunda, atık malzemelerden yapılan el emeği ürünler sergilenmek üzere Konya Teknik Üniversitesi Gelişim Yerleşkesi fuaye alanına yerleştirildi. Etkinlik, hem çevre bilinci oluşturmayı hem de toplumsal duyarlılığı artırmayı amaçladı. Sergi hafta boyunca gezilebilecek.
Haber ve fotoğraf katkılarından dolayı Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz’a teşekkür ederiz.