Konya Şehir Tiyatrosu “Yoldan Çıkan Oyun” Adlı Oyunu Sahneledi
Müzikle Yaşamın Ritmini Buldu
Sınıf öğretmeni Ayşe Gül Şenel, çocukluktan buyana ilgi duyduğu müzikte kendini geliştirmeyi başardı. Üniversitede Türk Sanat Müziği Korosu’na katılan ve 2019 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen beste yarışmasında başarı gösteren Şenel, şarkı üretme yeteneğini de böylece keşfetmiş oldu. Bestelerinin beğenildiğini görünce bu alanda da eğitim almaya karar veren Şenel, Büyükçekmece Belediyesi Konservatuvarı Türk Musikisi’nde başladığı eğitimine şuan üçüncü sınıf öğrencisi olarak devam ediyor. Şenel, “Genellikle Bakanlık, İl Milli Eğitim Müdürlükleri, valilikler veya diğer resmi kurumlara marşlar besteliyorum özel günler için” diyor.
Ayşe Gül Şenel kimdir? Bize hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?
1978 Yılında Karabük’te doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Safranbolu’da yaptım. Üniversiteyi Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği’nde okudum. 2000 yılında mezun oldum. ,
Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Bahçeşehir Süleyman Demirel İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım.
Müzik kariyerinize nasıl başladınız? Bu yolda sizi en çok etkileyen kişi ya da olay neydi?
Aslında hep müzikle iç içeydim. Müziğe ilgim küçük yaşlardan beri hep vardı. Şarkı söylemeyi çok seviyordum. Bu yeteneğimi ilkokul öğretmenim de fark etmişti. Derslerde bana şarkı söylettirir desteklerdi. Daha o yaşlarda Türk Sanat Müziğinden eserler seslendirirdim. Üniversitede Türk Sanat Müziği Korosuna katıldım ve ilk profesyonel eğitimimi orada aldım. 2019 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen beste yarışmasına katılıp bestem çok beğenilince şarkı üretebilme yeteneğimi keşfettim.Bu yetenek resmi kurumların da dikkatini çekince peş peşe besteler geldi. Güzel besteler ortaya çıkardığımı ve bestelerimin sevildiğini görünce bu alanda eğitim almak ve işin matematiğini de öğrenmek istedim. Konservatuvara girmeye karar verdim ve Büyükçekmece Belediyesi Konservatuvarı Türk Musikisi’nde eğitim almaya başladım. Şu an 3.sınıf öğrencisiyim.
Hangi müzik türlerini seviyorsunuz ve eserlerinizde bu türlerin etkisi nasıl görünüyor?
Müziğin her türünü seviyorum. Kulağıma hoş gelen her türlü müziği dinlerim ama çoğunlukla Türk Sanat Müziği dinlemeyi ve seslendirmeyi seviyorum. Eğitimimi de Türk Sanat Müziği üzerine alıyorum.
Söz yazarken hangi konuları işlemeyi tercih ediyorsunuz? Bu konulara nasıl karar veriyorsunuz?
Genellikle Bakanlık, İl Milli Eğitim Müdürlükleri, valilikler veya diğer resmi kurumlara marşlar besteliyorum özel günler için.
Bir şarkı sözü yazma süreciniz nasıl işliyor? İlham geldiğinde hemen mi yazmaya başlarsınız, yoksa belli bir rutininiz mi var?
Beste yapmayı çok seviyorum o yüzden zorlanmıyorum genelde kurumlar tarafından istendiği için konu zaten belli oluyor o konuda vermek istediğim duyguya bir iki gün içerisinde yoğunlaşıyorum ve sabahın erken saatlerinde gün doğumunda yapıyorum tüm bestelerimi o saatlerin verdiği duygu yoğunluğunu seviyorum tüm bestelerimi aynı saatlerde yapmışımdır.
Bestelerinizi yaparken hangi enstrümanları kullanmayı tercih ediyorsunuz?
Öncelikle müziği yapıyorum güfteyi daha sonra müziğin üstüne yazıyorum. Piyano ve kanun
Bir melodiyi yaratırken ilham kaynaklarınız nelerdir?
Genellikle konuya bağlı hemen hemen her konuda olabilir yukarıda da bahsettiğim gibi ilham kaynağım gün doğumu.
Ani Harabeleri’nin tarihsel ve kültürel önemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yerin sizin müziğinizde nasıl bir etkisi
Ani’nin Fethinin 960. Yıl dönümüne özel olarak Kars valiliği tarafından istendiği için yaptım bu besteyi. Daha önce duymamıştım Ani Harabelerini. Gidip gördüğümde ve biraz araştırdığımda çok etkilendim. İlklerin şehri olması Anadolu kapılarının Türklere buradan açılması ve 1071 Malazgirt Zaferi’nin anahtarı olması zaten benim için ilham kaynağı oldu ve orada zaten güfteyi yazdım .
Malazgirt’e giden yol Ani’den geçer
Alparslan ile açılır kapı
Medeniyet şehri, ilk fetih cami
Gazi Kars’ımız Serhat Ani’de…
Böyle önemli ve tarihi bir yerin tanıtımına bir nebzede katkı sağlayabilmek benim için büyük mutluluk oldu.
Ani Harabeleri’ni müzikal bir anlatıma dönüştürürken hangi zorluklarla karşılaştınız? Bu zorlukların üstesinden nasıl geldiniz?
Herhangi bir zorlukla karşılaşmadım Kars Valiliği’nin daveti üzerine ilk defa Kars’a gittim. Tarihi dokusu ve özellikleri ile muhteşem bir büyüsü var şehrin. Özellikle Ani beni çok etkiledi. Anadolu’ya açılan kapıların başlangıcı olması, ilklerin şehri olması ve atmosferi muhteşem. Bestenin alt yapısını da ruhunu da aslında orada gezerken tamamlamıştım o yüzden keyifle yaptığım bir beste oldu.
Eserinizde kullandığınız enstrümanlar veya melodiler, Ani Harabeleri’nin ruhunu nasıl yansıtıyor? Belirli bir enstrümanın veya melodinin bu yerle olan bağlantısını açıklayabilir misiniz?
Aslında her kelimenin her sözün bir ruhu var bir melodisi var. O yüzden seçtiğiniz konu ve yapılacak bestenin türü o ruhla geliyor. Ona göre de hangi müziğe hangi enstrüman yakışır ona bakıyorum. Çünkü enstrüman seçimi çok önemli duyguyu yakalamak ve hissettirmek adına.
Eserinizde kullandığınız enstrümanlar veya melodiler, Ani Harabeleri’nin ruhunu nasıl yansıtıyor? Belirli bir enstrümanın veya melodinin bu yerle olan bağlantısını açıklayabilir misiniz?
Aslında her kelimenin her sözün bir ruhu var bir melodisi var. O yüzden seçtiğiniz konu ve yapılacak bestenin türü o ruhla geliyor. Ona göre de hangi müziğe hangi enstrüman yakışır ona bakıyorum. Çünkü enstrüman seçimi çok önemli duyguyu yakalamak ve hissettirmek adına.
Röportaj: ALAADDİN ALADAĞ
Kaynak: Konya Yeni Gün Gazetesi Şehir Sohbetleri